Politikas pētnieks: Putinam ir divas iespējas – vasarnīca vai kapi

Politikas pētnieks Edvards Lūkass (Edward Lucas) Igaunijas televīzijas raidījumā Ukraina stuudio sacīja, ka Ukrainai vispirms jādod iznīcinātāji, ar ko tā prot rīkoties, raksta ERR News.

Lūkass norādīja, ka ir nepieciešami gadi, lai iemācītos vadīt iznīcinātājus Torpedoes, un daudz saprātīgāk būtu Ukrainas rīcībā nodot MiG vai F-16, kam vajadzīgs daudz īsāks apmācību periods. «Polija pirms desmit mēnešiem jau piedāvāja dot Ukrainai iznīcinātājus MiG, bet ASV izmantoja veto tiesības,» sacīja Lūkass un piebilda, ka rietumi ārkārtīgi kavējas ar ieroču piegādi.

Vaicāts par to, ko viņš domā par Kremļa piezīmēm, ka robeža starp palīdzēšanu un tiešu dalību konfliktā šobrīd ir ļoti izplūdusi, Lūkass salīdzināja šo retoriku ar Maskavas kodolieroču grabināšanu, un aicināja ignorēt Kremļa propagandu.

«Ja viņiem nepatīk doma par draudiem savai teritorijai, tad, pirmkārt, nevajadzēja sākt karu,»

sacīja pētnieks. Viņš norādīja, ka Krievija var novērst arī citus kara aspektus, kas tai nepatīk, vienkārši atkāpjoties un beidzot karu.

Lūkass izteica pieņēmumu, ka karš destabilizēs Putina režīmu un Krievijas vadītājam ir tikai dažas iespējas: «Es domāju, ka Putina reālās iespējas ir vasarnīca vai kapsēta. Tās ir vietas, kur viņš var nonākt. Šis karš ir katastrofa.» Eksperts piebilda, ka Putinu gaida kas līdzīgs Hruščova norietam labākajā gadījumā, bet nevar izslēgt arī asiņaināku risinājumu, savukārt Eiropai joprojām trūkst stratēģijas, kā izsist Krievijai pamatu zem kājām. Pilsoņu karš Krievijā neesot tālu, par ko liecina militārās rūpniecības uzņēmumu skaita un izmēra pieaugums.

Tiesa, tas gluži nav pamats optimismam, norādīja Lūkass: «Es domāju, ka pēc Putina būs sliktāk. Iespējams, redzēsim sava veida huntu, un kāds no tās elementiem izskatīsies labi rietumu acīs.» Viņš atzina, ka ir satraukts par to, ka rietumi varētu nepareizi iztulkot pārmaiņas Krievijā un mēģināt atjaunot attiecības: «Es raizējos. Mums trūkst analītisko spēju, lai izprastu, kas patiesībā notiek Krievijā.»

Lasiet arī: Drošības eksperts: Krievijas nākamais uzbrukums jau notiek

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas