Politiķi pauž pretējus viedokļus par Valsts prezidenta vēlēšanu paredzamību

No politikas procesā iesaistītajiem, kas par to izsakās anonīmi, izskan pretēji viedokļi par to, cik droši var prognozēt 31.maijā gaidāmo Valsts prezidenta vēlēšanu iznākumu. Lielākā daļa norāda, ka situācija vēl ir procesā un līdz kādas gala vienošanās panākšanai ir iespējami dažādi scenāriji.

Reizē daži atsevišķi politiķi apgalvo, ka “citu” jeb Jaunās vienotības (JV), “Zaļo un zemnieku savienības” (ZZS) un Progresīvo gaidāmā rīcība jau esot zināma un arī oficiālā vienošanās nākotnē paredzēšot kopīgi atbalstīt JV kandidātu, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV).

Viens no apvaicātajiem pieļauj, ka – tikpat labi kā par Rinkēviču –

JV, ZZS un Progresīvie varētu vienoties par atbalstu arī pēdējo virzītai kandidātei,

publiskās pārvaldības ekspertei Elīnai Pinto. Viņa ieskatā, svarīgākais esot šo trīs spēku iespējamā virzība uz jaunas valdības kodola veidošanu.

Taču pieminētie politiskie spēki neapstiprina šādas vienošanās par vienu kandidātu pastāvēšanu un pieļauj, ka tādas teorijas tiekot izplatītas arī vilšanās dēļ, ka neesot panākts drošs vairākums Apvienotā saraksta (AS) virzītā kandidāta Ulda Pīlēna ievēlēšanai.

Kuluāros uzrunātie politiķi pēc ilgākām pārdomām drīzāk sliecas par labu Valsts prezidenta ievēlēšanai jau 31.maijā. Attiecībā uz pieņēmumu par JV, ZZS un “Progresīvo” iespējamo jaunās valdības kodolu – tiek apšaubīts, ka ar tikai 52 Saeimas deputātu balsīm šiem trīs spēkiem pietiktu valstī nepieciešamo reformu veikšanai.

Tāpat, ņemot vērā arī publiski pausto, tiek norādīts, ka esot tapis AS un Nacionālās apvienības sava veida “bloks”, kopīgi apņemoties nepievienotos tādas valdības tapšanā, kuras kodols būtu JV, ZZS un Progresīvie.

Savukārt, ja Valsts prezidenta pirmajās vēlēšanās neuzvarētu ne AS kandidāts Pīlēns, ne JV kandidāts Rinkēvičs, tad pašreizējai koalīcijai – JV, AS un NA – labākas iespējas vienoties par “kompromisa” kandidātu varētu būt otrajās vēlēšanās ap jūnija vidu.

Vairāki politiķi ir skeptiski par to, vai neoficiāli izskanējušais varbūtējais Valsts prezidenta amata kandidāts Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (NA) būtu gatavs mērķēt uz šo krēslu, ja nonāktu līdz prezidenta vēlēšanu otrajai kārtai. Tikmēr Zīlem paši pietuvinātākie nesteidz sniegt vērtējumu par šādu iespējamību.

Kā ziņots, maija pēdējā dienā gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā pārstāvētās partijas ir pieteikušas trīs kandidātus. Valdošajā koalīcijā ietilpstošais AS augstajam amatam virza savu dibinātāju, uzņēmēju Pīlēnu, premjera partija JV prezidenta krēslam piedāvā ārlietu ministra Rinkēviča kandidatūru, bet opozīcijā esošā frakcija Progresīvie prezidenta postenim virza publiskās pārvaldības eksperti Pinto. Nevienam no šiem kandidātiem pagaidām nav skaidra balsu vairākuma, lai uzvarētu vēlēšanās.

Lasiet arī: NA sagaida paskaidrojumus no JV par baumām, ka aizmuguriski top jauna valdība

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas