Praida gājienā aicinās iestāties par iekļaujošu sabiedrību un Civilās savienības likuma pieņemšanu

Sestdien, 3.jūnijā plkst.13 norisināsies cilvēktiesību nedēļas Riga Pride jeb Rīgas praida nedēļas galvenais notikums – lielais gājiens Mēs visi esam Latvija, informē Riga Pride 2023 līdzpriekšsēdētājs Kaspars Zālītis.

Riga Pride organizētāji cer, ka gājienā pulcēsies tūkstošiem cilvēku, jo tas notiks, lai iestātos par līdztiesību, iekļaujošu sabiedrību un Civilās savienības likuma pieņemšanu, “nodrošinot visu ģimeņu tiesisko aizsardzību”. 

Zālītis norādīja, ka trūkumi tiesiskajā vidē turpina “būtiski kavēt” iekļaujošas sabiedrības veidošanos.

Vienlaikus aprēķināts – neiekļaujošas politikas rezultātā pērn Latvijas tautsaimniecībai nodarītie zaudējumi mērāmi kopumā no 406 000 000 eiro līdz 811 000 000 eiro. Pēc Zālīša paustā, tas ir pielīdzināms 1-2% no Latvijas iekšzemes kopprodukta, un aptuveni atbilst aizsardzības budžetam.

Uz “varas atrautību no cilvēkiem” norāda politiķu “atrunāšanās, ka viņi nav spējīgi pieņemt Civilās savienības likumu vai ratificēt Stambulas konvenciju, jo it kā “pārstāv sabiedrības vairākuma” viedokli”, vienlaikus “klaji ignorējot” sabiedrības pausto viedokli socioloģiskajās aptaujās, atzīmēja Zālītis, piebilstot, ka

sabiedrība ir “izsalkusi” pēc tādas Latvijas, kurā cilvēks ir “centrālā vērtība”, neatkarīgi no dzimuma, seksualitātes, vecuma, invaliditātes vai citām pazīmēm.

Gājiens Vērmanes dārzā noslēgsies ar īpašu svētku koncertu “Atplauksti! Mātei Latvijai visi bērni ir mīļi”, kurā uzstāsies Samanta Tīna, Markus Riva, VIŅA, Laime Pilnīga, Singapūras Satīns, KRATA, Katrīna Dimanta, Pirmā sieviete Latvijā, Baltijas Drag kolektīvs, KNTY, Kiki House of Tutti un citi. Pasākumu vadīs improvizācijas teātra DIVAS dalībnieki.

Vērmanes dārzs praida apmeklētājiem būs atvērts no plkst.11 līdz plkst.18. Savukārt pēc pasākuma praida organizētāji aicina doties uz kvartālu Biania, kā arī M/Darbnīca, kultūrvietu Skapis, One one un Labietis.

Cilvēktiesību nedēļa norisinās no 29.maija līdz 4.jūnijam. Tā tika atklāta ar varavīksnes lentes pārgriešanu klubā Skapis, kas šajā nedēļā kļuva par Praida namu.

Pēc organizatoru paustā, šī gada praids ir aicinājums ikvienam atplaukt savā dažādībā un ieraudzīt dažādības skaistumu citos. Kā komunikācijas metode tiek izmantota “runāšana caur puķēm”. Zālītis skaidroja, ka ziedi ir sena komunikācijas metode, kuru izmantoja mīlnieki, lai slepus sūtītu ziņas viens otram. Vēsturiski dažādi ziedi ir arī tikuši izmantoti LGBTQ kopienas cilvēku identificēšanai.

Lasiet arī: NA un LRA deputāti pieprasa noņemt LGBTQ kopienas karogu no Rīgas domes ēkas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas