Progresīvo ieskatā RD Satiksmes departamenta pārkāpumu izmeklēšana ir sabotēta

Rīgas domes (RD) jaunais vairākums, apturot pilsētas izpilddirektora veikto izmeklēšanu, faktiski ir iejaucies izmeklēšana un panācis tās novilcināšanu – to pierāda arī komisijas atzinums, pauž Progresīvie RD frakcijas pārstāvji. 

Iepriekš jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange, pirmdien, 17.jūlijā, medijus informēja, ka disciplinārlietas izmeklēšana pret RD Satiksmes departamenta amatpersonām – direktora pienākumu izpildītāju Jāni Vaivodu un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieku Andreju Urtānu beigusies bez rezultāta, un amatpersonas atjaunos amatā.

Progresīvo līdzpriekšsēdētāja Justīne Panteļējeva uzsver, ka “izmeklēšana par rīdzinieku naudas izsaimniekošanu RD Satiksmes departamentā ir politiski sabotēta”. 

“Šobrīd varam paļauties uz tiesībsargājošo iestāžu darbu konstatēto pārkāpumu izvērtēšanā,” spriež Panteļējeva.

Progresīvo vērtējumā, izmeklēšanas komisija kopš tas izveides ir bijusi rīcībnespējīga. Par spīti Progresīvo brīdinājumiem, bijušie partneri RD ar opozīcijas partiju atbalstu izveidojuši rīcībnespējīgu pārkāpumu izmeklēšanas komisiju.

“Kopš šīs komisijas izveides izmeklēšanai bija atlikušas vien sešas darba dienas,”skaidro Progresīvie,

 

un piebilst, ka likumsakarīgi, komisija atzina, ka tai nav kompetences un resursu vērtēt divus no trim pārkāpumiem.

Līdz ar to atstādinātās amatpersonas atgriežas darbā un disciplinārlieta tiek izbeigta.

Vienlaikus Progresīvie uzsver, ka tieši RD Satiksmes departamenta disciplinārlietas izmeklēšanas sabotāžas, rīcībnespējīgas izmeklēšanas komisijas izveide  ar opozīcijas atbalstu bija iemesls, kādēļ no amata atkāpās Mārtiņš Staķis.  

Progresīvie uzsver, ka arī biedrība  Sabiedrība par atklātību Delna savā atzinumā norādījusi, ka lēmums par  jaunas izmeklēšanas komisijas izveidi bija gan saturiski nepamatots, gan neloģisks un nelietderīgs.

Delnas ieskatā šīs disciplinārlietas izmeklēšanas process parāda, kā ar tiesiskiem līdzekļiem var panākt kāda procesa pabeigšanu bez jebkāda rezultāta.  

“Līdz ar toRD frakcija turpmāk paļaujas uz tiesībsargājošajām iestādēm, kuras jau izmeklē RD Satiksmes departmentā konstatētos pārkāpumus,” skaidro Progresīvie, un vienlaikus aicina arī Valsts kontroli iesaistīties un padziļināti izpētīt situāciju Rīgas domes Satiksmes departamentā. 

“Viena no Progresīvo svarīgākajām prioritātēm ir laba pārvaldība un politiskās varas nodalīšana no izpildvaras. Pie šī principa partija Progresīvie turēsies arī nākotnē,” teikts Progresīvo paziņojumā medijiem. 

BNN jau vēstīja, pēc konflikta par Satiksmes departamenta darba izvērtēšanu ir sašķēlusies Rīgas domes valdošā koalīcija, kā rezultātā Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) paziņoja par atkāpšanos no amata. Par mēra pienākumu izpildītāju ir kļuvis Vilnis Ķirsis (JV). Koalīcijas sairšanu izraisīja domstarpības starp Progresīvajiem un JV, kuras vēlāk pavadīja virkne savstarpēju apvainojumu.

Lasiet arī: Delna: Izmeklētāja nomaiņa bija nevajadzīgs un nelietderīgs solis RD Satiksmes departamenta lietā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas