Putins: Krievija varētu izvietot raķetes trieciena rādiusā no Rietumiem

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien, 5.jūnijā, paziņoja, ka Krievija varētu izvietot konvencionālās raķetes ASV un Eiropas sabiedroto tiešā trieciena attālumā, ja tie ļaus Ukrainai ar Rietumu tāla darbības rādiusa ieročiem uzbrukt Krievijas iekšienē, un, ka Rietumi kļūdās, domādami, ka Krievija nekad neizmantos kodolieročus, ziņo “Reuters”.

Putins pirmo reizi kopš kara sākuma Ukrainā tikās aci pret aci ar starptautisko ziņu aģentūru žurnālistiem nesen uzceltajā 81 stāvu augstajā “Gazprom” tornī pirms ikgadējā Sanktpēterburgas Starptautiskā ekonomikas foruma.

Vairākas valstis, tostarp ASV, ir devušas Ukrainai “zaļo gaismu” uzbrukt mērķiem Krievijas iekšienē. Putins atkārtoti norādīja, ka šāda rīcība ir nopietna eskalācija, kas var novest Rietumus pie kara ar Krieviju un radīt “ļoti nopietnas problēmas”.

Kremļa vadītājs sacīja, ka Krievijas atbildes reakcija būs Rietumu raķešu notriekšana, un viņš īpaši pieminēja ASV ATACMS, kā arī Lielbritānijas un Francijas raķešu sistēmas.

Putins arī sacīja, ka Maskava apsver iespēju izvietot

līdzīgas augsto tehnoloģiju tāla darbības rādiusa raķetes pietiekami tuvu, lai ar tām varētu uzbrukt valstīm, kas ļāvušas Ukrainai ar šādām raķetēm uzbrukt Krievijas teritorijai.

“Ja viņi uzskata, ka ir iespējams piegādāt šādus ieročus kara zonai, lai uzbruktu mūsu teritorijai un radītu mums problēmas, kāpēc lai mums nebūtu tiesību piegādāt tādas pašas klases ieročus pasaules reģioniem, kur tiks veikti triecieni šo valstu objektiem?” sacīja Krievijas prezidents. “Tas nozīmē, ka reakcija var būt asimetriska. Mēs par to padomāsim.”

Putins nesniedza konkrētu informāciju par to, kur viņš apsver šādu raķešu izvietošanu.

ASV ir atļāvusi Ukrainai izmantot amerikāņu piegādātos ieročus, lai uzbruktu mērķiem Krievijā Harkivas apgabala, kur turpinās intensīvas kaujas, tuvumā, lai gan tā ir aizliegusi Krievijas teritorijā izmantot ATACMS raķetes, bet jaunākie ziņojumi liecina, ka Ukraina ir izmantojusi ASV ieročus, lai uzbruktu Krievijas iekšienē.

Uz aģentūras “Reuters” jautājumu par kodolieroču eskalācijas risku Ukrainas jautājumā Putins atbildēja, ka Rietumi kļūdās, uzskatot, ka Maskava nekad neizmantos kodolieročus.

“Mums ir kodolieroču doktrīna, paskatieties, kas tajā teikts. Ja kāda rīcība apdraud mūsu suverenitāti un teritoriālo integritāti, tad mēs pieļaujam iespēju izmantot visus mūsu rīcībā esošos līdzekļus.

To nedrīkst uztvert vieglprātīgi, virspusēji,” sacīja Putins.

Publicētajā Krievijas 2020.gada kodoldoktrīnā ir izklāstīts, kādos apstākļos Krievijas prezidents var apsvērt kodolieroču pielietošanu: kā atbildi uz uzbrukumu, kurā izmantoti kodolieroči vai citi masu iznīcināšanas ieroči, vai arī uz konvencionālo ieroču pielietošanu pret Krieviju, “ja ir apdraudēta valsts pastāvēšana.”

Neraugoties uz Krievijas brīdinājumiem par plašāku konfliktu, Rietumu līderi un Ukraina ir noraidījuši šos draudus, bet brīdinājuši, ka Putins varētu vērsties pret kādu NATO dalībvalsti, tādējādi riskējot izvērst plašāku karu. Gan Putins, gan ASV prezidents ir atzinuši, ka tieša konfrontācija starp Krieviju un NATO varētu novest pie Trešā pasaules kara.

Lai gan iepriekš Putins brīdināja, ka NATO dalībvalstīm Eiropā, kuras ļauj Ukrainai izmantot to ieročus, lai veiktu triecienus Krievijas iekšienē, “vajadzētu apzināties, ar ko tās spēlējas” un pirms tādu lēmumu pieņemšanas būtu jāapsver sekas, šoreiz

Putins arī noraidīja domu, ka Krievijai ir plāni uzbrukt NATO teritorijai.

“Jums nevajadzētu Krieviju padarīt par ienaidnieku. Ar to jūs kaitējat tikai sev, jūs saprotat?” sacīja Putins.

“Viņi domā, ka Krievija vēlas uzbrukt NATO. Vai jūs esat galīgi traki? Tas nav nopietni. Kas to izdomāja? Tās ir pilnīgas blēņas. Pilnīgas muļķības.”

Lasiet arī: Putins brīdina Rietumus neļaut Ukrainai izmantot raķetes, lai uzbruktu Krievijai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas