Putins negaidīti ieceļ ekonomistu par aizsardzības ministru, nomainot Šoigu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins svētdienas, 12.maija, vakarā paziņoja, ka nomainīs valsts augstākās aizsardzības un drošības amatpersonas, Maskavas spēkiem cenšoties iekarot teritoriju Ukrainā, pirms Kijivā ierodas jaunais Rietumu bruņojums, ziņo “Politico”.

Putins ierosinājis aizsardzības ministru Sergeju Šoigu, kurš kopš 2012.gada pārraudzīja Krievijas bruņotos spēkus, nomainīt pret Andreju Belousovu, bijušo premjerministra vietnieku un ekonomistu bez militārās pieredzes.

Putins vēlas, lai Šoigu tiek iecelts par Krievijas Drošības padomes sekretāru, kas tehniski tiek uzskatīts par augstāko amatu Aizsardzības ministrijā, tās iepriekšējam vadītājam Nikolajam Patruševam tiekot atbrīvotam no šī amata, lai gan viņš tika uzskatīts par vienu no Putina tuvākajām un skarbākajām uzticības personām.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs atteicās sniegt sīkāku informāciju par Patruševa likteni, sakot tikai, ka informācija tiks paziņota tuvākajās dienās. Taču viņa dēls Dmitrijs Patruševs no lauksaimniecības ministra ticis paaugstināts par premjerministra vietnieku.

“Tas, kurš ir atvērtāks inovācijām, ir tas, kurš uzvar kaujas laukā,”

komentējot Belousova iecelšanas loģiku, žurnālistiem sacīja Peskovs. Viņš sacīja, ka Krievija tuvojas situācijai, kāda bija Padomju Savienībā 80.gadu vidū, kad militārās un tiesībaizsardzības iestādes veidoja 7,4% no IKP, tāpēc valsts ekonomikai jābūt saskaņotai un labāk integrētai ar militārajiem izdevumiem.

Belousova, pieredzējuša ekonomista, iecelšana augstākajā aizsardzības ministra amatā tiek interpretēta kā zīme, ka Putins vairāk nekā divus gadus pēc kara pret Ukrainu sākšanas vēlas mainīt tā virzienu.

“Šis solis ļauj Putinam paturēt Šoigu savā pusē, vienlaikus piesaistot kādu, kas varētu tikt galā ar korupcijas skandāliem Krievijas Aizsardzības ministrijā,” sacīja bijušais britu militārās izlūkošanas pulkvedis un NATO plānotājs Filips Ingrams (Philip Ingram).

Citi galvenie Putina sabiedrotie pagaidām ir saglabājuši savus amatus arī pēc pārkārtošanas, kas notika neilgi pēc Putina zvēresta nodošanas piektajam pilnvaru termiņam.

Uzrunā Kremlī Putins apgalvoja, ka viņa pārvēlēšana ir pierādījums tam, ka Krievijas pilsoņi “ir apstiprinājuši, ka valsts dodas pareizajā kursā” un atzina, ka “mēs saskaramies ar nopietniem izaicinājumiem”.

Komentējot Šoigu aiziešanu, Lielbritānijas aizsardzības ministrs Grānts Šapss (Grant Shapps) rakstīja, ka ilggadējās amatpersonas devums ir

“vairāk nekā 355 000 karavīru upuru un masveida civiliedzīvotāju ciešanas, ko izraisīja nelikumīga karadarbība Ukrainā”.

Nedēļas nogalē Krievijas spēki negaidīti sāka uzbrukumu Ukrainas pilsētai Harkivai, ko iepriekš bija atbrīvojis Ukrainas karaspēks. Pēc ASV un ES apstiprinājuma Ukrainas bruņotie spēki nule kā sākuši saņemt papildu militāro palīdzību, tostarp ieročus un munīciju.

Lasiet vairāk: “Cars” Putins saka Rietumiem: Krievija runās tikai ar vienlīdzīgiem nosacījumiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas