Putins Ziemeļkorejas Kimam uzdāvina auto

Otrdien, 20.februārī, oficiālie plašsaziņas līdzekļi ziņo, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam uzdāvināja automašīnu “personīgai lietošanai”. Šis žests rada bažas, proti, tas varētu būt ANO aizlieguma pārkāpums, ko Maskava bija apņēmusies ievērot attiecībā uz Phenjanu. Kopš tikšanās septembrī Kims un Putins ir nostiprinājuši saites, apņemoties stiprināt viens otra valsti dažādās jomās, ziņo Reuters.

Kā ziņo oficiālā ziņu aģentūra KCNA, 18.februārī Krievijas puse piegādāja Kima Čenuna galvenajiem palīgiem Krievijā ražotu auto, Kima māsai nododot Krievijas pusei Kima Čenuna pateicību Putinam, norādot, ka

dāvana apliecina abu līderu īpašās personiskās attiecības.

Dienvidkorejas Ārlietu ministrija paziņoja, ka tā cieši uzrauga Krievijas un Ziemeļkorejas sadarbību, mudinot ievērot ANO Drošības padomes rezolūcijas.

Ministrijas preses pārstāvis Lims Sūsuks uzsvēra, ka Drošības padomes sankcijas aizliedz tieši vai netieši piegādāt, pārdot vai transportēt uz Ziemeļkoreju transportlīdzekļus, tostarp luksusa automobiļus, neatkarīgi no to izcelsmes.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs Krievijas valsts ziņu aģentūrai RIA sacīja, ka Ziemeļkorejas līderis saņēma automašīnu “Aurus”.

Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam dāvinātā automašīna ir Krievijas pirmais pilna izmēra luksusa sedans, kas autoražotāja tīmekļa vietnē norādīts kā Putina prezidenta auto. Septembrī Kima vizītes laikā Krievijā viņš apskatīja šo auto, un Putins viņu aicināja iesēsties aizmugurējā sēdeklī.

Tiek uzskatīts, ka Kims ir kaislīgs automobiļu entuziasts un viņam ir liela luksusa ārvalstu auto kolekcija, kas, visticamāk, ir ievesta nelegāli, jo visi auto, ar kuriem viņš redzēts, ietilpst luksusa preču kategorijā, kuras ar ANO Drošības padomes rezolūcijām aizliegts eksportēt uz Ziemeļkoreju.

Ziemeļkoreja tiek turēta aizdomās arī par ieroču,

raķešu un ballistisko raķešu piegādi Krievijai izmantošanai Ukrainas konfliktā. Kremlis to nav ne apstiprinājis, ne noliedzis, savukārt Ziemeļkoreja noliedz šīs apsūdzības, kas būtu uzskatāmas par kārtējo ANO sankciju pārkāpumu.

Otrdien KCNA arī ziņoja, ka no Krievijas atgriezās Ziemeļkorejas valdošās partijas delegācija, bet trīs citas delegācijas, kas pārstāv informācijas tehnoloģijas, zivsaimniecību un sportu, devās uz Krieviju.

Lasiet arī: Kims Čenuns beidzot tiekas ar Putinu Krievijā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas