Radikāli labējie sazvērestību teoriju mīļotāji apšauba kara īstumu

Laikā, kad apritējis gads kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, sociālajos tīklos pamatīgi pieaudzis kara īstumu apšaubošu sazvērestības teoriju skaits, raksta britu raidorganizācija BBC.

Liels skaits ASV radikāli labējam spārnam piederošo sociālo tīklu kontu ar plašu sekotāju loku publicējuši virkni nepamatotu paziņojumu, ka karš Ukrainā ir izdomājums, ko uztur rietumu mediji un valdības. Starp viltus ziņu izplatītājiem ir arī personas, kuru konti mikroblogošanas vietnē Twitter iepriekš bijuši slēgti. Šie cilvēki atguva iespēju izmantot platformu pēc tam, kad to pārņēma Īlons Masks (Elon Musk).

Viens no pieņēmumiem, kas ātri kļuva populārs, norādīja, ka viss karš ir uzvests. Tam kā pierādījums kalpojot videoierakstu trūkumus no frontes līnijas. Kāds labējais radikālis sūdzējās, ka trūkst ierakstu, un viss «ož pēc krāpšanas». Kāds cits Twitter lietotājs ar 1,4 miljoniem sekotāju paziņoja, ka trūkst videopierādījumu, un nav pieejama detalizēta jaunākā informācija par kara gaitu. Ar šo ierakstu vēlāk dalījās arī bijušais ASV padomnieks nacionālās drošības jautājumos Maikls Flinns (Michael Flynn).

Lai vai kā, karš Ukrainā ir pamatīgi dokumentēts.

Līdzās aculiecinieku filmētajiem video ir pieejami arī plaši BBC un citu raidorganizāciju filmēti materiāli no frontes līnijas.

Kopš kara sākuma sociālos tīklos ir pārpludinājuši video no kara, un liela daļa no tiem atzīti par īstiem.

Cita teorija skar augstceltni Kijivā. Ēkai trāpīja Krievija raidītā raķete, un toreiz žurnālisti no notikuma vietas rūpīgi ziņoja par triecienu un bojājumiem. Pirms dažām dienām ēkas, kura tagad ir daļēji atjaunota, attēli atkal kļuva populāri. Šoreiz tika likti lietā paziņojumi, ka vai nu ēkai nekad nav trāpījusi raķete, vai arī viss karš ir izdomājums, jo aktīva konflikta laikā neesot iespējams atjaunot ēku. Starp šo apgalvojumu izplatītājiem bija arī kāds radikāli labējo spārnu atbalstošs raidījumu veidotājs – antivakseris, kura konts Twitter vien nesen atjaunots.

Lai gan Kijiva regulāri piedzīvo raķešu uzbrukumus, tieša karadarbība pilsētas tuvumā kopš 2022.gada marta beigām nav notikusi. Ēkas atjaunošana sākās 2022.gada maijā, un tiek regulāri atspoguļota Ukrainas medijos.

Sazvērestības teoriju mīļotāji pat pamanījušies atkārtoti izmantot video, kas iepriekš izmantots viltus ziņām par Covid-19. Pēdējo dienu laikā interneta lietotāji simtiem reižu noskatījušies video, kurā žurnālists it kā Ukrainā stāv pie maisos ievietotu mirstīgo atlieku rindām, un viens no maisiem kustas. Tas tiek izmantots kā «pierādījums» tam, ka tiek nolīgti aktieri, kam jātēlo mirušie, lai padarītu ticamu rietumu stāstu par karu.

Patiesībā video ir filmēts Austrijā, protestu laikā 2022.gada februāra sākumā, pirms sākās karš Ukrainā.

Toreiz protestētāji gulēja uz zemes «līķu maisos», lai izgaismotu briesmas, ko cilvēkiem rada palielinātas oglekļa emisijas. Šis video pirms tam tika izmantots, lai «pierādītu», ka Covid-19 nāvju statistika ir viltota.

Jaunākā izdomājumu autoru fantāzija ir «Zelenska dubultnieks». Interneta vidē cirkulē video un foto, kuros «nejauši» esot pamanāms Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska dubultnieks. Viens no apgalvojumiem ir, ka Ukrainas prezidentam ir slepens dublieris, kas kļūdas pēc redzams Polijas televīzijas filmētajā materiālā un valkā tādu pašu apģērbu kā prezidents. Citos sociālo tīklu ierakstos atrodams foto ar šo pašu vīrieti fonā ASV prezidenta Džo Baidena (Joe Biden) vizītes laikā Kijivā.

Patiesībā nekāda noslēpuma nav. Tas ir Zelenska miesassargs Maksims Donecs. Viņš jau kopš 2019.gada vada prezidenta apsardzes komandu. Attēli ar Donecu, kur viņš redzams, sekojot prezidentam, ir viegli atrodami internetā.

Lasiet arī: Kukaiņu milti Lietuvā rada jaunas sazvērestības teorijas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas