Radiniekiem ārvalstīs ļaujot adoptēt bērnus, Saeima “pielabo” Kiršteina priekšlikumu

Saeimas vairākums ceturtdien, 27.aprīlī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, izlabojot iepriekš pieņemto un nosakot, ka Latvijas bērnus ārvalstīs var adoptēt viņu radinieki – vecmāmiņa, brāļi vai māsas.

Labklājības ministre Evika Siliņa (JV) ierakstā Twitter skaidro, ka pieņemtie grozījumi ļaus vecmāmiņai, māsai vai brālim adoptēt savu radinieku, pat ja viņi dzīvo ārzemēs. Viņa pauž, ka ar šodien pieņemtajām izmaiņām

ir izlaboti pagājušajā nedēļā “dīvaini iebalsotie” priekšlikumi likumā.

Pirms nedēļas Saeimas vairākums pēc deputāta Aleksandra Kiršteina (NA) priekšlikuma noteica, ka Latvijas bērnu adoptētājiem ārvalstīs būs jābūt laulātiem atbilstoši Satversmei. Savukārt ceturtdien Saeima attiecīgo normu precizēja, ļaujot uz ārvalstīm adopciju veikt gan atsevišķām personām, gan laulātajiem Satversmes izpratnē.

Saeima arī ceturtdienas sēdē no likuma izslēdza pirms nedēļas atbalstīto Kiršteina virzīto normu, kas ģimenisku vidi būtu paredzējis definēt kā apstākļu un priekšnosacījumu kopumu, bērnam dzīvojot savā bioloģiskajā ģimenē, bet, ja tas nav iespējams, – aizbildņa ģimenē, audžuģimenē vai adoptētāja ģimenē, kas atbilst Latvijas Satversmes 110.panta un Civillikuma 35.panta izpratnei.

Kiršteina priekšlikums no likuma izslēgts, jo termins “ģimeniskā vide” bija definēts pārāk plaši, aptverot arī tādas bioloģiskās ģimenes, uz kurām terminu “ģimeniska vide” lietojumu nevajadzētu attiecināt.

Satversmes 110.pantā cita starpā noteikts, ka valsts aizsargā laulību – savienību starp vīrieti un sievieti. Kā ziņots, partija Progresīvie savā Twitter kontā iepriekš Kiršteina priekšlikumu novērtēja kā “klaji homofobisku” un ka “diemžēl 14.Saeima turpina Latviju vest orbānisma virzienā”.

Lasiet arī: Diskusijas par Stambulas konvenciju noved deputāti līdz asarām

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas