RAKUS par simts miljoniem cels infekciju slimību un plaušu veselības korpusu

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīca (RAKUS), izmantojot ES Atveseļošanas un noturības mehānisma līdzekļus, uzsākusi projektu, kas paredz slimnīcas infrastruktūras izbūvi un attīstību gandrīz 100 miljonu eiro apmērā.

Slimnīcai tiks būvēts jauns ārstniecības korpuss infekciju slimību un plaušu veselības centra izveidošanai un darbības nodrošināšanai, kā arī attīstīti dienas stacionāra pakalpojumi, kas ļaus tos koncentrēt Hipokrāta ielas kompleksā. Tajā tiks izvietotas šobrīd dažādās adresēs esošo stacionāru Latvijas Infektoloģijas centrs un Tuberkulozes un plaušu slimību centrs nodaļas. Jo, lai tās modernizētu, būtu nepieciešami daudz lielāki līdzekļi un investīcijas.

ES Atveseļošanas un noturības plāna ietvaros slimnīcu un veselības aprūpes infrastruktūras stiprināšanai Latvijā ir paredzētas investīcijas 149,5 miljonu eiro apmērā. Tās uzlabos infrastruktūru trīs universitātes slimnīcās, ieskaitot Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcu (lielāko daudzprofilu ārstniecības iestādi Latvijā), un septiņās reģionālās slimnīcās.

valsts veselības aprūpes sektoram no Eiropas Atveseļošanas fonda kopumā ir piešķirti 181,5 miljoni eiro. 

RAKUS infekciju slimību un plaušu veselības korpusa būvniecības projektu plānots īstenot līdz 2026.gada jūnijam. Tā kopējās izmaksas ir 99 972 040 eiro, no tiem  82 621 521 eiro ir Eiropas Atveseļošanas fonda piešķirtais finansējums, savukārt valsts budžeta līdzfinansējums ir 14 851 218 eiro.

Atveseļošanas fonds ir jauna ES budžeta programma, kas sākotnēji tika izveidota kā koordinēta ES reakcija uz Covid-19 radīto krīzi, lai mazinātu tās radīto sociālo un ekonomisko ietekmi ilgtermiņā. Atveseļošanas fonda mērķis ir atbalstīt reformas un veikt
investīcijas, lai nodrošinātu ES dalībvalstu pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku.

Lasiet arī: Varšavas mēra dillema: ES nauda palīdzēs gan pilsētai, gan oponentiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas