Rudens nav vairs aiz kalniem – kaut arī vēl ir tikai augusts, ārā jau pūš dzestrs vējš, ik palaikam līst lietus. Vēsajās, lietainajās dienās, var vairāk nodoties kulinārajai mākslai – izmēģini trīs klasiskas rudens velšu receptes.
Dārzeņu sautējums franču gaumē
Sastāvdaļas:
- 2 sarkanie sīpoli
- 4 ķiploka daiviņas
- 2 baklažāni
- 3 kabači
- 3 sarkanās vai dzeltenās paprikas
- 6 tomāti
- ½ ķekars svaiga bazilika (15 g)
- Olīveļļa
- Daži zariņi svaiga timiāna
- 400 g sasmalcinātu tomātu bundžās
- 1 ēdamkarote balzamiko etiķa
- ½ citrona
Pagatavošana:
- Nomizo un sagriež sīpolus daiviņās, pēc tam nomizo un smalki sagriež ķiplokus. Sagriež baklažānus, kabačus, papriku sasmalcina aptuveni 2,5 cm lielos gabalos. Rupji sagriež tomātus. Atlasa bazilika lapas un noliek malā, pēc tam smalki sagriež pāri palikušos kātiņus.
- Lielā pannā vai katlā uz vidējas uguns uzkarsē divas ēdamkarotes eļļas, pievieno sakapātus baklažānus, kabačus un paprika. Cep apmēram piecas minūtes, vai līdz tie ir mīksti.
- Pannā apcep sīpolus un ķiplokus ar bazilika kātiņiem un timiāna lapām. Cep 10 līdz 15 minūtes, vai līdz tie ir zeltaini brūni.
- Dārzeņus liek atpakaļ pannā un iemaisa svaigos un konservētos tomātus, pievieno balzamiko etiķi, šķipsniņu jūras sāls un melnos piparus.
- Labi samaisa, pārklāj pannu ar vāku un sautē uz lēnas uguns 30 līdz 35 minūtes.
- Saplēš bazilika lapiņas, smalki sarīvē citrona miziņu un, ja nepieciešams, pievieno vēl garšvielas. Pasniedz ar maizi vai tvaicētiem rīsiem.
Ābolu pīrags
Sastāvdaļas:
Mīklai:
- 265 g miltu
- 1½ ēdamkarote pūdercukura
- Šķipsniņa sāls
- 135 g nesālīta sviesta
- 3-4 ēdamkarotes auksta ūdens
Pildījumam:
- 10 āboli
- 55 g pūdercukura
- 40 g nesālīta sviesta
- 1 ēdamkarote kukurūzas miltu
- 2 tējkarotes malta kanēļa
Krēmam:
- 4 olu dzeltenumi
- 40 g pūdercukura
- 400 ml saldā krējuma
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
- 1 tējkarote mandeļu ekstrakta
Pagatavošana:
- Vispirms pagatavo pildījumu, lai tam būtu laiks atdzist. Ābolus liek lielā katlā kopā ar cukuru, sviestu, kukurūzas miltiem un samaisa. Uz vidējas uguns ābolus vāra 20 minūtes, uzliekot katlam vāku un ik pa laikam apmaisot. Noņem no uguns, pievieno kanēli, samaisa un liek malā atdzesēties.
- Lai pagatavotu mīklu, miltus samaisa kopā ar pūdercukuru un sāli. Pievieno sviestu un sakuļ līdz drupačām. Pievieno ūdeni un maisa, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Noliek malā un liek atdzesēties 30 minūtes.
- Paņem 20 cm x 7 cm dziļu apaļo kūkas formu ar atdalāmu pamatni. Mīklu izrullē pietiekami lielu, lai pārklātu pamatni un malas. Sadur to ar dakšiņu un liek saldētavā uz desmit minūtēm.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C un ieliek tajā cepamplāti.
- Mīklu izņem no saldētavas, liek uz cepamplātes un cep 30 minūtes. Ņem ārā no cepeškrāsns un noliek malā, kamēr gatavo olu krēma pildījumu.
- Bļodā sakuļ olu dzeltenumus un cukuru. Pievieno saldo krējumu, vaniļas un mandeļu ekstraktus, samaisa.
- Ābolu pildījumu ielej pīrāga pamatnē. Pievieno olu krēmu, viegli maisot to kopā ar āboliem. Vēlreiz liek cepeškrāsni uz vienu stundu un 10 minūtēm, līdz pīrāga centrs ir izcepies. Izņem no cepeškrāsns un atstāj atdzist. Vislabāk atdzesēt pīrāgu uz nakti, lai tas labi sastingst.
Ķirbju, kokosriekstu un čili zupa
Sastāvdaļas:
- 1 kg ķirbju
- 1 ēdamkarote kausēta sviesta
- 2 ēdamkarotes rapšu eļļas
- Daži timiāna zariņi
- 2 sarkanie sīpoli
- 2 tējkarotes sarkanā čili pulvera
- 400g kokosriekstu piena
- 1/2 litrs dārzeņu buljona
- Jūras sāls un malti melnie pipari
Pagatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220°C. Sēklas, kas paliek pāri pēc ķirbja tīrīšanas, nomazgā ar aukstu ūdeni, izmantojot sietu, pēc tam nosusina ar dvieli un apgrauzdē cepeškrāsnī. Izņem no krāsns un noliek malā.
- Pannā uzkarsē eļļu, ieliek tajā sagrieztu ķirbi un timiānu. Apkaisa ar jūras sāli, maltiem melnajiem pipariem un ievieto cepeškrāsnī uz 45 minūtēm, vai līdz ķirbis ir mīksts. To var pārbaudīt, iedurot ar dakšiņu.
- Lielā katlā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus. Pievieno čili pulveri un cep vēl minūti. Pievieno ceptu ķirbi kopā ar kokosriekstu pienu un dārzeņu buljonu. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un vāra uz lēnas uguns piecas minūtes.
- Izmantojot blenderi, saputo zupu, līdz vienmērīgai konsistencei. Ja nepieciešams, var pievienot vairāk buljona vai verdoša ūdens. Pievieno jūras sāli un maltus melnos piparus. Pasniedz, apkaisot ar čili pulveri un grauzdētām ķirbju sēklām.
Lasiet arī: RECEPTES| Gailenes meksikāņu gaumē