Lai arī vasara šogad nelutina ar tveicīgu un karstu laiku, arī vēsākās dienās slāpes reizēm gribas veldzēt ar ko vairāk par tīru ūdeni.
Uzturzinātnes speciāliste un pārtikas tehnoloģe Dzintru Kokta piedāvā garšīgu un veselīgu atspirdzinošo dzērienu receptes. Šo dzērienu pagatavošanai nepieciešams tīrs ūdens, ogas, augļi un dabiskas garšvielas, turklāt receptes ir tik vienkāršas, ka pie pašu spēkiem tapuša atspirdzinājuma bez lielas piepūles var tikt jebkurš!
Pašu gatavota ledus tēja
Sastāvdaļas:
- 80 g ogu (jāņogas, upenes, zemenes, avenes u.c.)
- 1 ēdamkarote medus
- 300 ml karsta ūdens
Pagatavošana:
- Ogas sablenderē kopā ar medu, aplej ar karstu ūdeni un atstāj, lai ievelkas un atdziest. Atdzesētu dzērienu izkāš, dzerot var pievienot ledus gabaliņus.
- Lai dzēriens tik ātri neuzsiltu, to var iepildīt termokrūzē.
- Interesantākas un neparastākas garšas nianses var iegūt, ka jāņogām pievieno rozmarīna zariņu.
- Šādi pagatavota tēja būs bagāta ar antioksidantiem, minerālvielām, organiskajām skābēm un vitamīniem, turklāt lieliski veldzēs slāpes.
Mājas gatavota apelsīnu limonāde
Veikalos nopērkamajās pazīstamo zīmolu apelsīnu limonādēs ir ļoti augsts cukura daudzums – 330ml šāda dzēriena satur 6 tējkarotes cukura. Mājās tapusi limonāde būs daudz veselīgāka, turklāt saturēs dabiskus vitamīnus un minerālvielas, sniedzot labas garšas baudījumu tiem, kam garšo apelsīnu limonādes!
Sastāvdaļas:
- 4 apelsīni
- 1 laims
- 100-150 ml medus (pievieno pēc garšas)
- gāzēts ūdens
- piparmētru lapiņas pasniegšanai
Pagatavošana:
- Apelsīnus un laimu nomazgā un nomizo, no apelsīniem un laima izspiež sulu. Sulu un miziņas liek katliņā, uz lēnas uguns vāra aptuveni 10 minūtes, pa šo laiku būs iztvaikojusi apmēram 1/3 šķidruma.
- Noņem katlu no uguns, nedaudz atdzesē, pievieno medu.
- Dzērienu maisa, līdz medus pilnībā izkusis, tad visu atdzesē, izkāš caur sietu un pilda pudelē, klāt pievienojot gāzētu ūdeni, ūdens daudzumu izvēloties pēc garšas – cik koncentrētu limonādi vēlamies.
- Lai limonāde neiegūtu papildus garšas nianses, jāizvēlas tāds gāzētais ūdens, kura garša ir neitrāla.
- Šādi gatavotu limonādi var pasniegt, glāzē pievienojot piparmētru lapiņas, apelsīna daiviņu vai ledu.
Dzēriens ar svaigu gurķi, piparmētru un citronu
Sastāvdaļas:
- 1 svaigs gurķis
- Pāris zariņi piparmētru
- Dažas šķēles citrona
- Dzeramais ūdens
Pagatavošana:
- Gurķi, piparmētru lapiņas un citronu rūpīgi nomazgā.
- Daļu gurķa sagriež ripiņās, otru daļu sarīvē. Ja ir iespēja – piparmētru lapiņas nedaudz saspaida piestā.
- Nogriež pāris šķēles citrona.
- Visas sastāvdaļa pilda krūzē, pārlej ar tīru dzeramo ūdeni un atstāj ledusskapī ievilkties apmēram 15 minūtes.
- Ja dzērienu gatavo lielākā traukā ilgākam laikam, citrusaugļiem jānomizo baltais mīkstums, jo ilgākā laika periodā tas var radīt dzērienam rūgtuma piegaršu!
Zemeņu, laima un gurķu dzēriens
Sastāvdaļas:
- 1 glāze sagrieztu zemeņu
- 1 glāze ripiņās sagriezta gurķa
- 1 šķēlēs sagriezts laims
- Dažas nelielas piparmētru lapas,
- Auksts ūdens
- Ledus
Pagatavošana:
- Lielā krūkā (apmēram 1,5 litri) liek zemenes, gurķus, laima šķēlītes, piparmētras, ledu un visu ar koka karoti samaisa.
- Maisīšanas brīdī var ar karoti nedaudz paspaidīt laima šķēles, lai vairāk izdalās sula.
- Visu aplej ar aukstu ūdeni un atstāj apmēram stundu.
- Pasniedzot garšas nianses varēs labāk izbaudīt, ja glāzē pildīs gan pašu dzērienu, gan augļu masu no dzēriena.
- Līdzīgi var pagatavot arī dzērienu no zemenēm, citrona un bazilika.
Eksotiskais kokosu dzēriens ar persikiem un melnajām ogām
Sastāvdaļas:
- 300-350 ml kokosriekstu ūdens
- 1 persiks
- Apmēram sauja melno ogu (var izmantot upenes, mellenes)
- Ūdens
Pagatavošana:
- Nomazgā un viegli saspaida svaigu persiku un melnās ogas, pārlej ar kokosriekstu ūdeni un atstāj ledusskapī uz diennakti.
- Dzerot šķaida ar ūdeni, pievienotā ūdens daudzumu izvēloties pēc paša vēlmēm, var papildināt arī ar kādu piparmētru lapiņu.
- Šis dzēriens būs bagāts ar minerālvielām, saturēs kāliju, nātriju, cinku, magniju un palīdzēs organismā atjaunot sāļu balansu pēc fiziskas slodzes.
Ābolu un kanēļa ūdens
Sastāvdaļas:
- 1 ābols
- 2 kanēļa standziņa
- 1,5 l ūdens
- ledus
Pagatavošana:
- Tīram dzeramajam ūdenim pievieno plānās šķēlītēs sagrieztu ābolu un divas kanēļa standziņas.
- Liek uz stundu ledusskapī ievilkties, pirms pasniegšanas var pievienot ledu.
- Šādi pagatavots dzēriens ir ne vien garšīgs, bet arī bez kalorijām.
Lasiet arī: Padomi un ieteikumi svelmainajām dienām