Reuters: Analītiķi norāda, ka Krievijas kosmosā bāzētu kodolieroču draudi ir nelieli

Analītiķi ceturtdien, 15.februārī, paziņoja, ka kosmosā bāzētais kodolierocis, ko ASV izlūkdienestu skatījumā izstrādā Krievija, visticamāk, ir ar kodolenerģiju darbināma ierīce, kas paredzēta satelītu elektronikas darbības traucēšanai vai bojāšanai, vēsta Reuters.

Informācija par iespējamību, ka Krievija attīsta kosmosā bāzētus kodolieročus, nonāca atklātībā trešdien pēc tam, kad ASV Pārstāvju palātas Izlūkdienesta komitejas priekšsēdētājs, republikāņu pārstāvis Maiks Tērners (Mike Turner) nāca klajā ar paziņojumu, kurā uzsvēra ar šo jautājumu saistītos “nopietnos draudus nacionālajai drošībai”.

Saskaņā ar informāciju Vašingtonas rīcībā ir jauni izlūkdati par Krievijas kodolieroču spējām

un centieniem izveidot kosmosā bāzētu ieroci.

Baltā nama nacionālās drošības pārstāvis Džons Kērbijs (John Kirby) ceturtdien žurnālistiem sacīja, ka Krievija izstrādā kosmosā bāzētu pretsatelītu sistēmu, kas vēl nav izvietota. Viņš sacīja, ka ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) ir pieprasījis tiešas diplomātiskas sarunas ar Maskavu par šo jautājumu.

Viņš atzīmējis, ka tiešu draudu sabiedrībai tas neradot, jo ierocis nav paredzēts izmantošanai uz Zemes vai lai nodarītu fiziskus draudus uz Zemes.

Ceturtdien arī ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken) apstiprināja šo pozīciju, norādot, ka šis ierocis pašlaik nav aktīvs.

ASV Pārstāvju palātas priekšsēdētājs Maiks Džonsons (Mike Johnson) ceturtdien uzsvēra, ka Kongress jau vairākas nedēļas ir zinājis par iespējamiem kosmosā bāzētu ieroču draudiem, un aicinājis ASV nekavējoties reaģēt, norādot, ka ASV nevar paļauties uz citām valstīm šādu jautājumu risināšanā.

Analītiķi, kas seko līdzi Krievijas kosmosa programmām,

apgalvo, ka kosmosā radītais drauds, iespējams, nav kodolgalviņa, kā tiek uzskatīts, bet gan jaudīga ierīce, kurai nepieciešama kodolenerģija, lai veiktu virkni uzbrukumu satelītiem.

Tie varētu būt gan signālu traucētāji, gan ieroči, kas var apžilbināt attēla sensorus, gan elektromagnētiskie impulsi, kas varētu izkausēt visu satelītu elektroniku noteiktā apgabalā.

ASV Aizsardzības izlūkošanas aģentūras 2023.gada ziņojumā atklāts, ka Krievija strādā pie vairākiem ieročiem, kas paredzēti individuālu satelītu apdraudēšanai, un, iespējams, izstrādā lielākas jaudas sistēmas, kas apdraudētu visu satelītu struktūras.

Taču Kremlis ceturtdien noliedza ASV brīdinājumu

par Maskavas jaunajām kodolspējām kosmosā, nosaucot to par “ļaunprātīgu izdomājumu”.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs atturējies komentēt ziņojumus, kamēr Baltais nams nav atklājis sīkākas detaļas, norādot, ka ir acīmredzams, ka Baltais nams cenšas panākt, lai Kongress piešķirtu finansējumu projektam. “Redzēsim, kādus trikus Baltais nams izmantos,” sacīja Peskovs.

ASV, Krievijai un Ķīnai jau esot iespējas uzbrukt satelītiem visā pasaulē, taču teorētiski tās nevar izmantot kodolieročus kosmosā, jo visas trīs Aukstā kara sākumā parakstīja 1967.gada līgumu par kosmosa izmantošanu, kas aizliedz valstīm sūtīt orbītā “jebkādus objektus, kuros ir kodolieroči vai cita veida masu iznīcināšanas ieroči”, saskaņā ar Reuters.

Lasiet arī: BNN pēta | Krievija “meklē” 29 Lietuvas amatpersonas, kurām tagad iesaka “rūpīgi” plānot savus ceļojumus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas