Riepu ražotājs Pirelli bloķē Ķīnas ietekmi

Itālija nolēmusi bloķēt Ķīnas valsts uzņēmuma centienus pārņemt kontroli pār riepu pazīstamo ražotāju Pirelli, raksta britu raidorganizācija BBC.

Lēmums ir daļa no mēriem, ko Itālijas valdība pieņēmusi, lai pasargātu plaši zināmā riepu ražotāja neatkarību.

Pekinas kontrolētajam ķīmiskās rūpniecības uzņēmumam Sinochem pieder 37% Pirelli akciju, kas to padara par 151 gadu vecā Milānas uzņēmuma galveno akcionāru. Svētdien, 18.jūnijā, Pirelli paziņojumā investoriem norādīja – Itālijas valdība lēmusi, ka tikai Pirelli vadītāja Marko Trončeti Proveras (Marco Tronchetti Provera) vadītais uzņēmums Camfin drīkstēs izvirzīt Pirelli izpilddirektorus. Paziņojumā arī sacīts, ka

valdība noteikusi, ka jebkuras izmaiņas Pirelli vadībā tiks rūpīgi caurskatītas.

Itālijas valdība pieņēmusi jaunos nosacījumus pēc tam, kad Sinochem to martā informēja par plāniem atjaunot un papildināt esošo akcionāru līgumu. Itālijas premjerministres Džordžijas Meloni (Giorgia Meloni) vadītā valdība, pamatojoties uz noteikumiem, kas sargā valstij stratēģiski svarīgus uzņēmumus, pārskatīja līgumu.

2015.gadā Pirelli par 7,1 miljardu eiro tika pārdots grupai investoru, tostarp ChemChina un Camfin. Sešus gadus vēlāk ChemChina apvienojās ar valstij piederošo Sinochem. Tāpat 9% Pirelli akciju pieder Ķīnas “Zīda ceļa” investīciju fondam.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken) 19.jūnijā noslēdz vizīti Ķīnā, kas ir viens no retajiem gadījumiem, kad tik augsta līmeņa ASV amatpersona apmeklē Āzijas lielvalsti. Vizīte notiek laikā, kad pasliktinājušās Ķīnas un daudzu rietumvalstu attiecības. Galvenie nesaskaņu iemesli ir tirdzniecības un drošības jautājumi un Taivānas statuss.

Lasiet arī: G7 apņemas mazināt atkarību no Ķīnas un aicina Pekinu ietekmēt Krieviju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas