Rietumi paplašina palīdzību Ukrainai; Krievija stiprina attiecības ar Ķīnu

Maskavā noslēgusies Kīnas prezidenta vizīte, un tās laikā demostrēta solidaritāte, tomēr nav piedāvāts tiešs atbalsts karadarbībai Ukrainā, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Divu dienu vizītes laikā Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins tik tikko pieskārās jautājumam par karu Ukrainā, un otrdien, 21.martā, noslēguma uzrunas laikā vien sacīja, ka Ķīnas pozīcija ir objektīva. Vašingtona uz to atbildējusi, norādot, ka Pekinas pozīcija nebūt nav neitrāla, un aicināja izdarīt spiedienu uz Krieviju, lai tā izvestu karaspēku no Ukrainas suverēnās teritorijas un beigtu lielāko konfliktu Eiropā kopš 2.pasaules kara.

Sji vizīte Krievijas galvaspilsētā bija rūpīgi iestudēts šovs, lai parādītu ciešo saikni ar ietekmīgo Āzijas valsti, un bija manāmas arī demonstratīvas draudzības izpausmes abu autoritāro prezidentu starpā. Viņi viens uz otru atsaucās kā uz dārgiem draugiem, un abu valstu attiecības raksturoja kā vislabākās, kādas līdz šim bijušas. Kopīgajos paziņojumos tika izteikti jau zināmie apvainojumi rietumiem:

Vašingtona apdraudot stabilitāti pasaulē un NATO mēģinot iespraukties Āzijas Klusā okeāna reģionā.

Tajā pašā laikā tika uzstāts, ka Ķīnas un Krievijas attiecības nerada militāri politisku aliansi.

Putins slavēja Sji «miera plānu», un kritizēja rietumus un Kijivu par tā noraidīšanu. Rietumi Ķīnas izstrādāto plānu redz kā laika vilcināšanu, kas dotu Maskavai iespēju pārgrupēties un nostiprināties okupētajās teritorijās. Pekinas 12 soļu miera plāns nepiedāvā konkrētus veidus, kā izbeigt karu.

Kamēr Sji noslēdza vizīti, Kijivā un Ukrainas austrumos un ziemeļos skanēja gaisa trauksmes sirēnas.

Tika ziņots arī par lidrobotu uzbrukumiem. Savukārt Starptautiskais Valūtas fonds izziņojis sākotnējo vienošanos ar Kijivu par aizdevuma paketi apmēram 15,6 miljardu dolāru apjomā uz četriem gadiem, lai palīdzētu kara postītajai valstij.

ASV plāno paatrināt 31 M1 Abrams tanka piegādi, lai tehnika nonāktu Ukrainā jau rudenī. Ukraina jau vairākus mēnešus lūdz tai piešķirt tankus un citu rietumuvalstu bruņojumu, kamēr karš ir pārgājis uz cīņām ierakumos, un abas puses cieš milzīgus cilvēkspēka zaudējumus. Pentagons ziņojis, ka lēmums piegādāt tanku modeli, kas izmanto dīzeļdegvielu tāpat kā lielākā daļa Ukrainas tehnikas, ļauj paātrināt tanku nonākšanu karalaukā. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atkārtoti aicinājis rietumu sabiedrotos nevilcināties un sniegt plašāku militāro atbalstu. Viņš sacīja: «Viens no jautājumiem, kas pieprasa visrūpīgāko uzmanību, ir munīcijas piegāde, atbalsts no mūsu partneriem.

Mēs sagaidām lielākas mums nepieciešamo materiālu piegādes, un mums tās nepieciešamas tagad.»

Kaujas īpaši intesīvi joprojām norisinās plašā teritorijā ap Bahmutu. Ukrainas militārais eksperts un Ukrainas bruņoto spēku rezerves pulkvedis Olehs Ždanovs informēja, ka krasi pieaudzis Krievijas uzbrukumu skaits.

Lasiet arī: Ukrainā turpina trakot karš; tikmēr Putins tiekas ar Sji

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas