Rīgas domes valdošā koalīcija vienojas pārvietot Puškina skulptūru

Rīgas domes koalīcija tās sadarbības sanāksmē paudusi atbalstu krievu dzejnieka Aleksandra Puškina skulptūras pārvietošanai, informēja domes priekšsēdētājas vietnieces Lindas Ozolas (Kods Rīgai) biroja vadītājs Kaspars Adijāns.

Nolemts apzināt iespējamās vietas, uz kurām šo pieminekli varētu pārvietot, kā arī pausts atbalsts to izdarīt bez liekas kavēšanās.

Konkrēts pieminekļa pārvietošanas laiks nav noteikts.

Deputātu bloks Kods Rīgai, kurā darbojas četri deputāti, aicināja pašvaldību šo skulptūru demontēt līdz 4.maijam. Viens no tās pārvietošanas iemesliem esot nelikumīgā uzstādīšana un izmantošana kā Krievijas maigās varas un propagandas instrumentu.

Maskavas domes dāvinātā skulptūra ir uzstādīta nelikumīgi.

To 2009.gada 22.augustā atklāja Kronvalda parkā ar Latvijas Puškina biedrības, Krievijas vēstniecības Latvijā un ar bijušā mēra Nila Ušakova atbalstu, bet bez Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas un Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības padomes atbalsta. Vēlāk, 2013.gada aprīlī, ar Rīgas domes lēmumu tas pārņemts valdījumā. Līdz ar to bloka Kods Rīgai ieskatā nebūtu nepieciešami kādi īpaši saskaņojumi tā demontāžai.

Kā ziņots, Rīgas domes Pieminekļu padome marta sākumā atbalstīja sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu, saistot tos ar padomju laiku slavināšanu. Padomē tika atbalstīts piedāvājums demontēt 1982.gadā Kronvalda parkā uzstādīto pieminekli rakstniekam Andrejam Upītim un skulptūru “staļinisma perioda rakstniecei” Annai Saksei Gaujas ielā 1. Pieminekļu padome piekrita arī Aleksandra Puškina skulptūras demontāžai Kronvalda parkā, jo tas esot izvietots nelikumīgi.

Pieminekļu padome atbalstīja arī ierosinājumu demontēt 1978.gadā uzstādīto pieminekli zinātniekam, “PSRS trīskārtējam sociālistiskā darba varonim” Mstislavam Keldišam, kas atrodas Rīgas kanālmalas apstādījumos, iepretim Latvijas Universitātei, un piemiņas plāksnes vēsturniekam Jānim Zutim aizvākšanu. Tā atrodas Basteja bulvārī 12.

Tika atbalstīta arī piemiņas plāksnes komunistiskās partijas tipogrāfijai Čiekurkalna 1.garajā līnijā 88 demontāža. Minēto pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu rosināja Publiskās atmiņas centrs.

Lasiet arī: FOTO | Puškina piemineklis nokrāsots Latvijas un Ukrainas karoga krāsās

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas