Rinkēvičs norāda uz Valsts zemes dienesta nepieļaujamu tūļību

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs otrdien, 25. jūlijā, Rīgas pilī tiekoties ar tieslietu ministri Inesi Lībiņu-Egneri, viņai citu apspriesto jautājumu starpā atgādināja par sabiedrības neapmierinātību ar Valsts zemes dienesta (VZD) nepietiekamu rosību savu pienākumu veikšanā.

Prezidenta kancelejas relīzē tiek vēstīts, ka valsts galva atsaucās uz savu neseno – pirmo amatā – 21.jūlija darba vizīti Krāslavas novadā. Tās laikā Krāslavas novada pašvaldības pārstāvji pievērsa Rinkēviča uzmanību būtiskai problēmai: VZD kavē būvju kadastrālo uzmērīšanu un kadastra datu reģistrāciju. Dažos gadījumos tas prasījis aptuveni pusgadu.

Bez šo VZD darbību veikšanas pasūtītājs nevar uzbūvēto objektu nodot ekspluatācijā – arī tad, ja objektu nodošana ir saistīta ar Eiropas reģionālās attīstības fonda projektu īstenošanas grafiku. Pašvaldības tādējādi nevar uzsākt pakalpojumus iedzīvotājiem,

savukārt komersants var zaudēt investorus.

Valsts prezidents ieteica tieslietu ministrei, kuras tiešā pakļautībā ir VZD, pievērst šim jautājumam uzmanību, jo tam ir visciešākā saikne ar uzņēmējdarbības veicināšanu. Līdzīgas norādes Lībiņai-Egnerei – piemēram, saglabāt sabiedrības tiesības zināt uzņēmumu patiesos labuma guvējus – deva arī Egils Levits, un tās tika liktas lietā. 

Citu abu politiķu pārrunāto jautājumu vidū bija sodu politika, cilvēku aizsardzība pret vardarbību, Satversmes tiesas spriedumu izpilde, sadarbība ar Tieslietu padomi un iecerētā Tieslietu akadēmijas izveide.

Valsts prezidents pauda gandarījumu, ka nesen spēkā stājušies Tieslietu ministrijas izstrādāti grozījumi Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā, tādējādi stiprinot aizsardzību personām, kuras cietušas no vardarbības.

Tikšanās laikā Rinkēvičs arī interesējās par darbu likumu izstrādē, lai izpildītu Satversmes tiesas 2020. un 2021.gada spriedumus, kuros uzsvērts, ka no Satversmes izriet pienākums nodrošināt visu – arī viendzimuma partneru ģimeņu juridisko atzīšanu un aizsardzību.

Tāpat Valsts prezidents tika informēts par Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbinieku rīcību svētdien,  23. jūlijā – ieslodzītā bēgšanas laikā no Rīgas Centrālcietuma.

Lasiet arī: VIDEO| Valsts prezidents: Sabiedrības uzticēšanos ietekmē tiesu varas spēja skaidrot tiesu nolēmumus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas