Roberta Metsola atkārtoti iecelta EP priekšsēdētājas amatā

Maltas likumdevēja Roberta Metsola otrdien, 16.jūlijā, guva plašu atbalstu otrajam Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājas pilnvaru termiņam, kļūstot par pirmo sievieti, kas sasniegusi šo panākumu, aicināja veidot iekļaujošāku politiku, lai palīdzētu apkarot polarizāciju, ziņo “Reuters”.

Metsola, kura kļuva par priekšsēdētāju 2022.gadā, ir arī tikai otrā persona pēc Vācijas prezidenta Martina Šulca (Martin Schulz), kas kopš 1979.gada ir atkārtoti ievēlēta amatā.

Aptuveni 562 no 623 ES likumdevējiem, kas piedalījās otrdienas balsojumā, atbalstīja

viņas atkārtotu iecelšanu galvenokārt ceremoniālajā amatā vēl uz divarpus gadiem, vadot 720 deputātu parlamentu, kas apspriež un pieņem ES tiesību aktu priekšlikumus, un apstiprina bloka budžetu.

“Polarizācija mūsu sabiedrībā ir novedusi pie konfrontējošākas politikas un pat politiskas vardarbības,” asamblejā sacīja 45 gadus vecā Metsola, piebilstot, ka nepieciešams pārvarēt domāšanu, kas atstumj cilvēkus un liek cilvēkiem novērsties.

Metsola aicināja EP arī turpmāk stingri atbalstīt Ukrainu, tiesiskumu un sieviešu tiesības, vienlaikus gatavojoties jaunu valstu uzņemšanai ES.

Savā apsveikuma vēstulē Zelenskis vietnē “X” rakstīja: “Es ļoti augstu vērtēju prezidentes Metsola personīgo iesaistīšanos Ukrainas atbalstīšanā, kā arī viņas nelokāmo apņēmību aizsargāt cilvēkus un atbalstīt mūsu Eiropas dzīvesveidu.”

Viņa bija pirmā ES struktūras vadītāja, kas apmeklēja Kijivu pēc Krievijas iebrukuma, un ir konsekventi atbalstījusi Ukrainas centienus pievienoties ES.

Savā pirmajā pilnvaru termiņā politiķe izpelnījās likumdevēju atzinību par ES asamblejas prestiža uzlabošanu un stingro atbalstu Ukrainai.

Dažas ES amatpersonas aģentūrai “Reuters” sacīja, ka novērtē Metsolas spēju apvienot centristiskās partijas kā balsta spēku ES asamblejā pēc tam, kad galēji labējie pagājušajā mēnesī notikušajās EP vēlēšanās guva ievērojamus panākumus.

Viņa ir arī centusies labot parlamenta reputāciju pēc “Katargeitas” kukuļu skandāla, ierosinot stingrākus likumdevēju finanšu un lobēšanas noteikumus.

Metsola ir ES likumdevēja kopš 2013.gada, un, kāpjot augšup pa karjeras kāpnēm, kļuvusi par EP vēsturē jaunāko priekšsēdētāju.

Metsola ir saskārusies arī ar kritiku par savu nostāju pret abortiem, taču pēc pirmās ievēlēšanas amatā apņēmās atbalstīt ES asamblejas nostāju seksuālo un reproduktīvo tiesību jomā, tostarp attiecībā uz sieviešu tiesībām uz drošu abortu pieejamību.

Lasiet arī: Jauniem transportlīdzekļiem ES jābūt aprīkotiem ar intelektisko ātruma pielāgošanas sistēmu

Lasiet arī: Ukrainas prezidents cer uz otro samitu novembrī, apgalvo, ka Krievijai tajā jāpiedalās

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas