Rumānija atklāj, ka Krievijas drona daļas tomēr trāpījušas tās teritorijā

Rumānijas aizsardzības ministrs Angels Tilvars (Angel Tîlvăr) trešdien, 6.septembrī, divas dienas pēc tam, kad Rumānijas amatpersonas noliedza jebkādu pārrobežu incidentu, teicis, ka Rumānijas teritorijā ir atrastas Krievijas uzbrukumā Ukrainas ostai izmantotā drona atliekas, vēsta britu medijs BBC

Pēc Ukrainas paziņojuma pirmdien, 4.septembrī, par dronu Shahed nokrišanu un uzsprāgšanu Rumānijā pēc Krievijas uzbrukuma Izmailā, Rumānijas aizsardzības ministrs Angels Tilvars devās uz Donavas deltas reģionu netālu no Ukrainas robežas un apstiprināja drona fragmentu atrašanu. Pašlaik tiek veikta izmeklēšana, lai noskaidrotu, vai šie fragmenti ir no Krievijas droniem.

Pēc tam, kad Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba parādīja incidenta foto pierādījumus, amatpersonām bija grūti atspēkot Kijivas apgalvojumus.

Incidents ir izraisījis dusmas rumāņu vidū,

kuri apšauba valdības sākotnēji ātro noliegumu un pauž aizdomas par iespējamu slēpšanu. Aizsardzības analītiķis Andrejs Luka Popesku (Andrei Luca Popescu) kritizēja valdības sākotnējo reakciju, apšaubot, vai tā izriet no novecojušas domāšanas vai zināšanu trūkuma. Viņš uzsvēra, ka celt paniku neesot jēgas, bet godīgumam digitālajā laikmetā esot gan, kā arī atzina, ka pastāv reālas briesmas atrasties pie kara zonas robežas.

Rumānijas amatpersonas nav sniegušas paskaidrojumus par saviem iepriekšējiem noliegumiem attiecībā uz dronu incidentu, un aizsardzības ministrs uzņēmās atbildību par prezidenta “maldināšanu”. Precīzi apstākļi, kā drons nokļuva Rumānijā, joprojām nav skaidri, bet

ministrs apliecināja, ka atrastās atliekas nerada draudus

un ka tiks pastiprināti drošības pasākumi, kā arī apgalvoja, ka Krievijas Federācijas izmantotās uzbrukuma metodes neradot tiešus militārus draudus Rumānijas valsts teritorijai vai teritoriālajiem ūdeņiem.

Lasiet arī: Apvienotā Karaliste pasludina Vagner par teroristu organizāciju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas