Rumānija atver F-16 pilotu mācību centru NATO sabiedrotajiem un Ukrainai

Pirmdien, 13.novembrī, Rumānijā tika oficiāli atklāts mācību centrs, kurā ukraiņu pilotiem mācīs vadīt kaujas lidmašīnas F-16, ziņo Politico.

“Centrs kalpos kā starptautisks centrs F-16 pilotu apmācībai, veicinot lielāku savstarpējo sadarbību starp sabiedrotajiem,” paziņoja Rumānijas Aizsardzības ministrija. Inaugurācijas ceremonija notika gaisa spēku bāzē uz austrumiem no Bukarestes, un tajā piedalījās Rumānijas aizsardzības ministrs Angels Tilvars (Angel Tîlvăr) un viņa Nīderlandes kolēģe Kaisa Olongrēna (Kajsa Ollongren).

Pagājušajā nedēļā Rumānijas mācību centru sasniedza pieci Nīderlandes F-16, un Nīderlandes valdība plāno piegādāt 12 līdz 18 lidmašīnas mācību vajadzībām.

Saskaņā ar Politico Nīderlandes valdība paziņoja, ka sākotnēji šīs lidmašīnas veiks kvalifikācijas celšanas kursu nolīgtajiem F-16 instruktoriem, bet pēc tam apmācībā tiks iesaistīti arī Rumānijas un Ukrainas piloti.

“Lidmašīnas lidos tikai NATO gaisa telpā,”

paziņoja Nīderlandes valdība.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzsvēra, ka mācību centrs ir būtisks un praktisks ieguldījums Ukrainas aviācijas koalīcijā.

Kijiva ir pastāvīgi apgalvojusi, ka, lai panāktu būtisku militāru progresu pret Krieviju, pēc 2022.gada februārī notikušā iebrukuma, tai ir nepieciešami iznīcinātāji. Dānija, Nīderlande, Norvēģija un Beļģija ir paudušas gatavību piegādāt Ukrainai ASV ražotos F-16.

Dānijas aizsardzības ministrs Troelss Lunds Poulsens (Troels Lund Poulsen) paziņoja, ka pirmās lidmašīnas tiks nosūtītas līdz 2024.gada aprīlim. Beļģija ir apņēmusies piegādāt iznīcinātājus līdz 2025. gadam, ja to apstiprinās nākamā valdība pēc nākamgad gaidāmajām vēlēšanām. 

Oktobrī ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins (Lloyd Austin) paziņoja, ka ASV kopā ar Nīderlandi un Dāniju apmācīs Ukrainas pilotus un apkalpi F-16 iznīcinātāju lietošanai un tehniskajai apkopei. Lockheed Martin, kas ir ASV iznīcinātāju ražotājs, iesaistīsies apmācību un tehniskās apkopes atbalsta sniegšanā.

Lasiet vairāk: Zelenskis aicina ukraiņus sagatavoties Krievijas ziemas uzbrukumiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas