Rumānija un Bulgārija martā daļēji pievienosies Šengenas zonai

Rumānija un Bulgārija gatavojas pievienoties Eiropas Savienības (ES) Šengenas zonai gaisa un jūras ceļojumiem 2024.gada martā, paziņoja Rumānijas premjerministrs Marsels Čolaku (Marcel Ciolacu). Lai gan sauszemes robežu atvēršana vēl ir jāapspriež, ir panākta politiska vienošanās par bezpasu pārvietošanos pa gaisu un jūru no nākamā gada marta, ceturtdien, 28.decembrī, ziņo Politico.

Rumānijas premjerministrs paudis optimismu par turpmāko vienošanos attiecībā uz sauszemes robežu atvēršanu, norādot, ka viņš ir “pārliecināts”, ka šīs sarunas tiks pabeigtas 2024.gadā.

Austrija iepriekš bija iebildusi pret Rumānijas un Bulgārijas iekļaušanu Šengenas zonā, jo tai bija radušās bažas par nelegālo imigrāciju. Tomēr decembra vidū Austrijas iekšlietu ministrs Gerhards Kārners (Gerhard Karner) piedāvāja bezpasu ieceļošanu ar lidmašīnu apmaiņā pret stingrākiem robežkontroles pasākumiem.

Saskaņā ar Rumānijas Iekšlietu ministrijas paziņojumu, Rumānijas, Austrijas un Bulgārijas iestādes jau 23.decembrī panākušas politisku vienošanos par daļēju pievienošanos Šengenas zonai, kā arī

Šengenas noteikumu piemērošana Rumānijas sauszemes robežai ir atkarīga no stingrākas robežkontroles un Dublinas nolīguma ievērošanas.

Kritiķi iepriekš izteicās, ka Austrijas iebildumi pret Rumānijas un Bulgārijas iekļaušanu Šengenas zonā vājinās ES un veicinās skepsi pret bloku Austrumeiropas valstīs.

Austrijas konservatīvo vadītā koalīcijas valdība sajūt spiedienu ieņemt stingrāku nostāju imigrācijas jautājumā, ņemot vērā galēji labējās Brīvības partijas strauji augošo popularitāti aptaujās, raksta Politico.

Lasiet arī: Austrijas atsvešināšanās no ES vienprātības rada bažas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas