Sabiedrībā būtiski mazinājušās skumjas, secina FaceTrace pētījums

Mobilo sakaru operators Tele2 savā publicitātes relīzē atgādina, ka tas sadarbībā ar starptautisko konsultāciju uzņēmumu System1 Group kopš 2020.gada mēra Latvijas sabiedrības noskaņojumu. Pētījums liecina, ka šī gada desmit mēnešos sabiedrībā būtiski samazinājušās skumjas (-73%) un nicinājums (-15%).

Veicot pētījumu ar FaceTrace metodi, katru ceturksni tiek aptaujāti 1200 respondenti vecumā no 15 līdz 69 gadiem. Šī metode ir balstīta uz amerikāņu psihologa Pola Ekmana (Paul Ekman) atziņu, ka eksistē septiņas pastāvīgas un universālas cilvēku emociju izpausmes: nicinājums, riebums, dusmas, bailes, skumjas, prieks un pārsteigums.

Vienlaicīgi ir novērojams, ka

kopumā cilvēku emocijas nav tik spilgtas un intensīvas

– varētu teikt, ka viņi ir kļuvuši vienaldzīgāki. Kā tiek norādīts relīzē, par to liecina fakts, ka par 15% pieaudzis to cilvēku skaits, kas atzīmē, ka viņu emocijas ir neitrālas.

“Šī pētījuma dati rāda, ka sabiedrība ir zināmā mērā “izšāvusies”. Proti, aizvadītajā gadā līdz ar karu Ukrainā cilvēki piedzīvoja spēcīgus emociju uzplaiksnījumus, bet šobrīd mēs esam fāzē, kad emociju intensitāte ir mūs nogurdinājusi. Tas ir ļoti saprotami, jo spēcīgu emociju intensitāti ilgā laika periodā ir grūti izturēt,” tā pētījuma datus, kā vēsta relīze, ir komentējis Tele2 komercdirektors Raivo Rosts.

Sabiedrības noskaņojuma indekss, izmantojot FaceTrace metodi, tiek mērīts punktu skalā no 0 līdz 3. Jo augstāks indekss, jo emociju intensitāte sabiedrībā ir augstāka. Proti, emociju gamma ir ļoti plaša un tajā mijas dusmas, skumjas, bailes, prieks, nicinājums un citas emocijas, bet mazāk ir to cilvēku, kuru noskaņojums ir neitrāls.  sabiedrības noskaņojuma indekss 2022.gadā bija 0,59 punkti, bet šogad – 0,52. Arī šis indekss apliecina, ka sabiedrībā emocijas noplok.

System1 Group PLC ir starptautisks mārketinga un zīmolu konsultāciju uzņēmums ar patentētiem tirgus izpētes un reklāmas risinājumiem, kuru pamatā ir uzvedības zinātnes principi. Relīzē norādīts, ka Tele2 tīklā patlaban ir vairāk nekā viens miljons pieslēgumu.

Lasiet arī: Stradiņa slimnīcai pārmet vienaldzību pret mirstošu sievieti

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas