Sabiedriskā autotransporta pārvadājumos jāiztīra korupcijas perēklis, sola premjers

Sabiedriskā transporta autobusu pārvadājumos vēl ir vērojams korupcijas perēklis, kas jāiztīra, šādu viedokli trešdien, 25.janvārī, intervijā LTV raidījumam Rīta panorāma pauda premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Pēc politiķa vārdiem, jautājums jāsakārto Autotransporta direkcijai, bet,

ja direkcija nespēj to paveikt, tad jāiejaucas satiksmes ministram.

Kā ziņots, Konkurences padome (KP) par aizliegtu vienošanos reģionālās nozīmes pasažieru pārvadājumos piemērojusi naudas sodu kopumā 1,975 miljonu eiro apmērā trim reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem – Liepājas autobusu parkam (LAP), Nordeka un Latvijas sabiedriskajam autobusam

KP secinājusi, ka LAP, Nordeka un Latvijas sabiedriskais autobuss, lai iepirkumā iegūtu pakalpojuma sniegšanas tiesības maršrutos maksimāli pietuvināti noteiktajai robežai – 15 miljoni kilometru gadā –, savstarpēji apmainījās ar komerciāli sensitīvu informāciju ne tikai par lotu sadali, bet arī par dalības nosacījumiem iepirkumos, vienojoties, piemēram, par piedalīšanos vai nepiedalīšanos konkrētajā lotē, kā arī par piedalīšanās formu iepirkumos – individuāli vai veidojot apvienības.

Runājot par citu aktualitāti – elektrības pārvades tarifiem, premjers stāstīja, ka valdība radusi risinājumu samazināt to plānoto pieaugumu. Tas pamatā tikšot darīts ar diviem «instrumentiem». Pirmkārt, ar Eiropas Savienības fondiem tiks palīdzēts Augstsprieguma tīkliem (AST) atjaunot tīklus, lai darbos jāiegulda mazāk pašu resursu. Otrkārt, būs zināmas subsīdijas AST. Tarifu celšanas iemesls ir Krievijas karš Ukrainā, piebilda politiķis.

Runājot par šī gada budžetu, kuru drīzumā skatīs valdība,

Kariņš solīja, ka budžetā šoreiz «deputātu kvotu» nebūšot.

Tāpat premjers uzsvēra, ka Latvijā ir jāmeklē risinājumi, kā valsts un pašvaldību pārvaldē «iespējot ātru rīcību». Kā skaidroja politiķis, valstī arvien esot vērojams, ka ārkārtas un nestandarta situācijās būtu nepieciešama ātra rīcība, taču tādu apturot ar birokrātiskām prasībām. Piemēram, šāda situācija esot bijusi vērojama Covid-19 pandēmijas sākumā, meklējot medicīnas masku piegādes, vai arī valsts austrumu robežas izbūvē, kas kavējas.

Līdzīgi arī Jēkabpilī šogad būs nepieciešama ātra rīcība Daugavas dambja stiprināšanai, un ir svarīgi, lai to nenobremzē ar birokrātiskām prasībām, klāstīja premjers, piebilstot, ka Jēkabpilij pēc plūdiem nepieciešamās palīdzības apjoms vēl nav aplēsts. Mums jāpārvar tas, ka tiesībsargājošajās iestādēs ir tādi burta kalpi, kas, iespējams, pat kavē ātru rīcību, izteicās Kariņš.

Premjers atzina, ka viņam pašam «līdz galam nav skaidrs», kas valstī, tostarp likumos, būtu jāmaina, lai situāciju šajā ziņā uzlabotu.

Lasiet arī: KP atklātā pārvadātāju rīcība bargi jāsoda, saka ministrs

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas