Sabotāžās Ziemeļjūrā iesaistīti Krievijas kuģi

Mediju izmeklēšanas informācija liecina, ka Krievija ir izveidojusi programmu, lai veiktu sabotāžas Ziemeļjūrā un bojātu vēja parkus un komunikācijas kabeļus, raksta britu raidorganizācija BBC.

Informāciju publiskojuši Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas un Somijas mediji, kas veikuši kopīgu izmeklēšanu. Tiek norādīts, ka Krievija ir izveidojusi īpašu flotili, kas maskēta par zvejas un pētniecības kuģiem. Uz šiem peldlīdzekļiem atrodas zemūdens novērošanas aprīkojums un tie meklē iespējamās vietas, kur veikt sabotāžas. BBC zināms, ka britu amatpersonas ir informētas par krievu kuģu pārvietošanos ūdeņos ap Lielbritāniju.

Dānijas pretizlūkošanas virsnieks norādījis, ka

sabotāžas plāni tiek veidoti gadījumam, ja izvēršas pilna apjoma konflikts ar rietumvalstīm,

savukārt Norvēģijas izlūkošanas dienesta vadītājs medijiem sacījis, ka Krievijā sabotāžas programma tiek uzskatīta par īpaši nozīmīgu un tiek kontrolēta no Maskavas.

Skandināvu mediji analizējuši pārtvertus krievu ziņojumus, kas liecina par tā sauktajiem rēgu kuģiem Ziemeļjūras ūdeņos, kas pārvietojas ar izslēgtiem raidītājiem. Ziņojumā galvenā uzmanība pievērsta Krievijas kuģim Admirālis Vladimirskis. Oficiāli tas reģistrēts kā okeanogrāfu pētniecības kuģis, kas veic zemūdens izpēti, tomēr ziņojumā izteikts pieņēmums, ka peldlīdzeklis patiesībā tiek izmantots spiegošanai.

Pētījuma veidošanai piesaistīts anonīms bijušais Lielbritānijas Karaliskās flotes eksperts, lai izsekotu kuģa kustību viena brauciena laikā septiņu jūras vēja parku tuvumā pie Lielbritānijas un Nīderlandes krastiem. Tiek ziņots, ka kuģis palēninājis kustību, pietuvojoties vēja parkiem. Kopumā Admirālis Vladimirskis mēnesi pārvietojies ar izslēgtiem raidītājiem.

Kad žurnālists centās ar laiviņu pietuvoties kuģim, viņu apturēja ar, iespējams, militāro ieroci bruņota persona maskā.

Tiek ziņots, ka šis pats kuģis pērn manīts pie Skotijas krastiem. Novērots, ka kuģis 10.novembrī ienācis Morejas līcī, un pirms došanās uz rietumiem arī pietuvojies armijas bāzei līdz aptuveni 30 jūras jūdžu (55 kilometru) attālumam.

Februārī Nīderlandes varas iestādes izdeva neierastu oficiālo brīdinājumu par aktivitātēm, kas varētu liecināt par gatavošanos zemūdens infrastruktūras sabotāžas veikšanai. Valsts militārās izlūkošanas dienesta vadītājs toreiz norādīja, ka netālu no vēja parka Ziemeļjūrā pamanīts Krievijai piederošs kuģis, kas veic kartēšanu.

Izlūkošana ap nozīmīgām lokācijām nav nekas neparasts, un, visticamāk, rietumvalstis līdzīgas darbības veiks Krievijas virzienā. Izlūkošanas mērķis ir sagatavot dažādus rīcības plānus gadījumam, ja konflikts saasinās. Viens no plāniem ir komunikāciju tīklu bojāšana vai kādas valsts energoapgādes sistēmas atslēgšana, lai raisītu haosu. Atšķirībā no pierādījumiem par izlūkošanas darbībām, informācija par reāli plānotu sabotāžu ir maz pieejama.

Ziņojumā tiek pieļauts, ka krievu kuģi varētu būt saistīti ar pērn notikušo starpgadījumu uz dienvidiem no Svalbāras, kad tika pārrauts zemūdens datu pārraides kabelis. Norvēģijas policija norādījusi, ka tā ir sabotāža, tomēr nav izdevies gūt pierādījumus, lai kādu apsūdzētu.

13.aprīlī Norvēģija izraidīja 15 Krievijas diplomātus, kuri apsūdzēti spiegošanā.

Oktobrī tika ziņots par starpgadījumu Šetlandu salās, kur tika pārgriezts datu kabelis. Rezultātā saziņa ar sauszemi bija notieni apgrūtināta, bet tobrīd tika vainoti apkārtnes zvejas kuģi.

Nozīmīgākā un arī plašāko publicitāti guvusī sabotāža bija Nord Stream gāzes vada saspridzināšana septembrī. Sākotnēji tika vainota Krievija, bet vēlāk parādījās informācija par it kā ar Ukrainu saistītiem sabotieriem. Lietā joprojām turpinās izmeklēšana.

Lasiet arī: Krievija novēro energoinfrastruktūru Ziemeļjūrā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas