Rietumi pārliecināti, ka opozicionāri “sēdēs” tikmēr, kamēr “Putins nenoliks karoti”

Krievijas opozicionāram Vladimiram Kara – Murzam piespriestais 25 gadu cietumsods raisījis plašu rezonansi publiskajā telpā – gan vairāku valstu augsti stāvošas amatpersonas, gan žurnālisti un cilvēktiesību aizstāvji pauduši nosodījumu Krievijai, piebilstot, ka “kopš Staļina laikiem Krievijas tieslietu sistēma īpaši nav mainījusies”.

Latvijas vēstnieka Krievijā Māra Riekstiņa skatījumā, Kara – Murzas tiesas prāvas process un spriedums parāda, “cik vājš ir pašlaik pastāvošais režīms Krievijā”. Savukārt Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA) secinājis, ka “mūsdienu Krievijas tiesu sistēma kopš Staļina laikiem īpaši nav mainījusies”. Kols pauž cerību, ka reiz Krievija “izlīdīs no savas melnās joslas”.

Savukārt Eiropas politikas analīzes centra (CEPA) vadītāja Alīna Poļjakova salīdzinājusi Krieviju ar Ziemeļkoreju.

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) noteikusi ieceļošanas aizliegumu desmit Krievijas pilsoņiem, kas “iesaistīti apkaunojošajā tiesas prāvā”, savā Twitter kontā norādījis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Latvijai par atbalstu pateikusies Kara – Murzas sieva Jevgēņija Kara – Murza. Viņasprāt, “Latvija ir devusi “mājienu ar mietu”, ka zina, kas ir patiesie noziedznieki”.

Atbalstu Kara – Murzam un viņa tuviniekiem ir izteicis britu multimiljardieris Ričards Brensons, Nobela prēmijas laureāte, Ukrainas Pilsonisko brīvību centra vadītāja Oleksandra Matvijčuka, ASV senators Rodžers Vikers, un citas slavenības un amatpersonas.

 

Bijušais Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks (AP) norāda, ka šāds tiesas spriedums parāda, “cik ļoti Krievijai ir uzspļaut uz Rietumu pasaules viedokli”. Arī Baltkrievijas opozicionāre Svjatlana Cihanouska spriež, ka “šis tiesas spriedums ir kārtējā ņirgāšanās par tiesu sistēmu kopumā”.

 

Savukārt žurnālists Uģis Lībietis Kara – Murzas pēdējos izteikumos saskata paralēles ar slaveno latviešu disidentu Gunāru Astru pēc tiesas sprieduma paziņošanas. Kara – Murza uzsvēris, ka ir notiesāts, jo “uzdrošinājies iestāties pret karu un gadiem cīnījies ar Putina diktatora režīmu”. Arī izdevuma The Telegraph ārzemju korespondents Rolands Olifants dalījies savās pārdomās par Kara – Murzu, norādot, ka “viņš ir viens no drošsirdīgākajiem un spītīgākajiem cilvēkiem”, kādu žurnālistam jebkad nācies intervēt.

Amerikāņu rakstnieces un žurnālistes Annas Aplbaumas ieskatā, Kara-Murza “nonāca cietumā, jo vēlējās iemūžināt vēsturē faktu, ka kāds tomēr ir atļāvies iestāties pret karu”. BBC News Krievijas ziņu redaktors Stīvs Rosenbergs norāda, ka “viņi [Putins un viņa līdzgaitnieki] tik ļoti neieredz Kara-Murzu, ka iespundēja viņu uz ceturtdaļgadsimtu”.

Tikmēr cita notiesātā Krievijas opozicionāra – Alekseja Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša spriež, ka līdzīgi kā Navaļnija, arī Kara – Murzas gadījumā “cietumsods būs tik ilgs, cik ilgi dzīvos Krievijas prezidents”. Arī Navaļnija līdzgaitnieks Leonīds Volkovs uzsver, ka ieslodzījuma termiņš mērāms “līdz Putins “nenoliks karoti””. Tāpat kā Navaļnijs, arī Kara – Murza vairākas reizes ir indēts.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti Ivars Ījabs un Sandra Kalniete ir pārliecināti, ka “Krievijai un tās prezidentam par saviem noziegumiem nāksies atbildēt ne tikai Ukrainas un cilvēces, bet arī Dieva priekšā”. Kalniete arī atgādina, ka, lai gan Kara – Murzam piespriests 25 gadu cietumsods, iznākot no cietuma, viņš vienalga būs jaunāks, kā Putins šobrīd.

Savukārt Ījabs paudis, ka sankcijas pret agresorvalsti Krieviju ir jāpastiprina. Ar viņu vienisprātis ir arī cits EP deputāts un bijušais Beļģijas premjerministrs Gijs Verhofstāts. Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis piedāvā “godināt Kara – Murzas drosmi ar kārtējo sankciju paketi pret Krieviju”.

Landsberģis uzsver, ka “Krievijā termins “demokrātija” ir ekvivalents vārdam “nodevība””.
Bijušais Igaunijas ārlietu ministrs Urmas Reinsalu ir pārliecināts, ka “ Kara – Murzu tiesāja tikai tāpēc, ka viņš ir opozīcijas politiķis”.

Iepriekš jau vēstīts, ka nedēļas sākumā, Krievijas opozicionāram piespriesti 25 gadi ieslodzījumā par valsts nodevību un virkni citām apsūdzībām, kas saistītas ar Kara – Murzas pausto kritiku par karu Ukrainā.

Kara – Murza ir pēdējais Krievijas prezidenta Vladimira Putina oponentu sarakstā, kas ir arestēti, notiesāti vai aizbēguši no Krievijas. Tiesā Kara – Murza ir noliedzis visas apsūdzības, un norādījis, ka “atbild par katru savu vārdu un lepojas ar to”. Iepriekš viņš ir nosodījis tā dēvēto “speciālo militāro operāciju Ukrainā” un Putina režīmu.

Jāpiebilst, ka notiesātajam ir “liela loma Rietumu valstu motivēšanā aplikt ar sankcijām Krieviju par tās noziegumiem pret cilvēci un korupciju”.

Lasiet arī: Putins apmeklē okupētos reģionus; G7 nosoda Krievijas kodolplānu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas