Saeima izveido izmeklēšanas komisiju par «banku kapitālremontu»

Saeima otrdien, 31.janvārī, pieņēma lēmumu izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju par finanšu sektora tā dēvētā «kapitālā remonta» apstākļiem un tā radītajām sekām uz finanšu un kapitāla tirgus sistēmu.

Par to nobalsoja visi 92 Saeimas sēdē klātesošie deputāti. Komisiju ierosinājuša izveidot opozīcijas – izņemot partijas Progresīvie frakciju – 34 deputāti ar Ainaru Šleseru (LPV) kā iniciatoru, lai izvērtētu valdības un banku uzrauga – Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) – centienus stiprināt valsts uzraudzību un to negatīvās sekas uz valsts finanšu un kapitāla tirgus sistēmu. Tāpat pieteikumā tiek

prasīts izmeklēt iespējamu PNB bankas novešanu līdz maksātnespējai, ABLV Bank piespiedu pašlikvidāciju, kā arī Baltic International Bank darbības apturēšanu.

Satversme noteic, ka Saeimai jāieceļ noteiktiem gadījumiem parlamentārās izmeklēšanas komisijas, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa deputātu.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli parlamentārās izmeklēšanas komisijai ir tiesības atbilstoši tam noteiktajam uzdevumam uzaicināt un uzklausīt jebkuru personu, tajā skaitā arī privātpersonu, un, ja nepieciešams, pieaicinot lietpratējus, izdarīt revīzijas valdības, pašvaldību un privātajās iestādēs un uzņēmumos, ja privātās iestādes un uzņēmumi tieši vai netieši saņem valsts pabalstus, kredītus vai pasūtījumus vai piedalās valsts vai pašvaldību īpašuma privatizācijā.

Lasiet arī: Aizvērtā BIB nepiekrīt FKTK lēmumam, vēlās turpināt darbu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas