VDD sāk pret Grevcovu kriminālprocesu par Latvijas okupācijas noniecināšanu

Valsts drošības dienests (VDD) ziņo, ka noslēdzis pārbaudi saistībā ar 14.Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas (S!) publiskiem izteikumiem pēc Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējuma, pieņemot lēmumu uzsākt kriminālprocesu par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotās Latvijas okupācijas iespējamu rupju noniecināšanu.

Kriminālprocess ir uzsākts pirmdien, 30 janvārī, saskaņā ar Krimināllikuma 74.1 pantu – par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu.

VDD atgādina, ka par Grevcovas publiskajām aktivitātēm

pārbaude uzsākta saistībā ar platformā TikTok 22.janvārī publicētu deputātes videouzrunu par ViņAs apmeklēto Okupācijas muzeju.

VDD sniegs papildu informāciju par izmeklēšanas gaitu atbilstoši kriminālprocesa virzībai un atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Pagājušās nedēļas izskaņā pret Grevcovu masu medijos asi vērsās Latvijas Politiski represēto apvienība, uzstājot, ka šādu uzskatu cilvēki – kuru vēršas pret valsti – būtu izslēdzami no Saeimas deputātu vidus. Arī viņas parlamenta «kolēģi» vērsās par Grevcovas izteikumiem gan prokuratūrā, gan Saeimas Ētikas komisijā. Pati deputāte,apgavojot, ka nav pareizi saprasta, savu teikto «koriģēja» ar jaunu videopaziņojumu.

Turklāt politiķe jau tiek tiesāta par nepatiesu ziņu sniegšanu – melojot par savu izglītību un darba vietu – Centrālajai vēlēšanu komisijai. Viņa vainu, spītējot pierādījumiem, neatzīst.

Pērnā gada beigās VDD jau brīdināja partiju Stabilitātei! par legālam Latvijas politiskajam spēkam nepieļaujamām darbībām, tās pārstāvjiem iesaistoties prokremliskā propogandā. Taču Grevcovas provokatīvā uzvedība vairo atbalstītājus [decembrī partijas reitings pret novembri pieauga no 4,7 līdz 5,8 procentiem, liecina LTV/SKDS dati], un, šķiet, tieši šis apsvērums pamudina deputāti vairot sev šaubīgu popularitāti ar izlēcieniem, kuri pēc tam – mandāta saglabāšanai – tiek piesegti ar liekulīgiem «skaidrojumiem».

Lasiet arī: Rosļikovs sola turpmāk nesniegt intervijas propagandistiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas