Saeima noteikusi ierobežojumus tirgot aromatizētus karsējamās tabakas izstrādājumus

Saeima ceturtdien, 18.maijā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, ar kuriem atbilstoši Eiropas Savienības (ES) regulējumam noteikti jauni ierobežojumi aromatizētiem karsējamās tabakas izstrādājumiem.

Jau trešo gadu Eiropas Savienībā (ES) ir aizliegts laist tirgū tabakas izstrādājumus – cigaretes un tinamo tabaku –, kuriem piemīt raksturīgs aromāts un kuru pārdošanas apjoms attiecīgā produktu kategorijā ir virs 3% vai vairāk. Pieņemtie likuma grozījumi paredz noteikt raksturīgā aromāta ierobežojumu arī karsējamiem tabakas izstrādājumiem. 

Publiskajā paziņojumā norādīts, ka minētie grozījumi attieksies uz raksturīgā aromāta noteikšanu karsējamiem tabakas izstrādājumiem stāsies spēkā vienlaicīgi visās ES dalībvalstīs un attieksies uz visiem ražotājiem, izplatītājiem un tirgotājiem. 

Raksturīgs aromāts ir izteikta smarža vai garša, kas nav tabakas smarža un garša, un ko rada piedeva vai piedevu kombinācija, piemēram, augļu, garšvielu, garšaugu, alkohola, konfekšu, mentola vai vaniļas, un kas ir sajūtama pirms tabakas izstrādājuma lietošanas vai tās laikā, teikts likumprojekta anotācijā.

Virkne pētījumu norāda, ka tabakas un nikotīna izstrādājumi, kuriem ir pievienots aromatizētājs (garša), piesaista nesmēķētāju, īpaši jauniešu, interesi pamēģināt vai uzsākt smēķēšanu, teikts likumprojekta anotācijā.

Vienlaikus ar grozījumiem likumā definēts karsējamās tabakas izstrādājums, nosakot, ka tas ir jaunieviests tabakas izstrādājums, ko lieto, izmantojot karsēšanas procesu, lai izdalītu emisijas, kas satur nikotīnu un citas ķīmiskas vielas, ko ieelpo patērētājs, un kas atkarībā no tā īpašībām ir bezdūmu tabakas izstrādājums vai smēķēšanai paredzēts tabakas izstrādājums.

Plānots, ka likumā iekļautās normas stāsies spēkā šīgada 23.oktobrī. 

Lasiet arī:Valodas prasmes pārbaudi nokārtojusi gandrīz puse tai reģistrēto KF pilsoņu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas