Saeima pieliek punktu gadiem ilgiem strīdiem par sabiedrisko mediju apvienošanu

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumā, ar kuriem no 2025.gada tiks apvienoti sabiedriskie mediji – Latvijas Televīzija (LTV) un Latvijas Radio.

Likumā noteikts, ka līdz 2024.gada 31.decembrim Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) veiks nepieciešamās darbības, lai apvienošanās ceļā reorganizētu Latvijas Radio un LTV, nodibinot valsts SIA “Latvijas Sabiedriskais medijs” no 2025.gada 1.janvāra. Uzņēmumu reģistrs ierakstu par to komercreģistrā veikšot tuvākajā darba dienā – 2025.gada 2.janvārī.

Savukārt Latvijas Radio un LTV tiks izslēgtas no komercreģistra.

Par LTV un Latvijas Radio apvienošanu Latvijā ir spriests jau gadu desmitiem, taču lēmums ilgstoši netika pieņemts, gan nespējot vienoties politiķiem, gan iebilstot pašiem LTV un Latvijas Radio. Tieši no radio darbiniekiem pēdējos gados visbiežāk izskanējusi skepse par apvienošanās lietderību, tostarp apšaubot finansiālos ieguvumus.

SEPLP sagatavotā likuma anotācijā minēts, ka līdz apvienošanai 2024.gadā, kā arī 2025.gada laikā nepieciešams veikt virkni darbību reorganizācijas procesa īstenošanai, kam nepieciešami 384 437 eiro, no tiem 301 412 eiro – 2024.gadā, bet 83 025 eiro – 2025.gadā.

Finansējums 2024. un 2025.gadam jau iepriekš atbalstīts likumā “Par valsts budžetu 2024.gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam”.

Lemjot par abu mediju apvienošanu, daudz spriests tieši par finansējuma jautājumu. Abu mediju un SEPLP pārstāvji tika pauduši vēlmi, lai līdz ar vienota sabiedriskā medija izveidi būtiski tiek palielināts tam atvēlētais finansējums, piemēram, likumā sasaistot mediju finanses ar iekšzemes kopprodukta rādītājiem, taču politiķi tam līdz galam nav piekrituši.

Kā izcēlusi SEPLP un vairāki apvienošanu atbalstošie politiķi, vienota sabiedriskā medija izveide Latvijā ir nepieciešama, lai stiprinātu tā saturisko un finansiālo kapacitāti, kas pašlaik īpaši svarīgi valsts drošībai.

Lasiet arī: Sākts gandrīz tūkstoš Krievijas pilsoņu izraidīšanas process

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas