Saeimā vēlas uzspiest energoražotājiem “zaļi” investēt to virsieņēmumus

Elektroenerģijas ražotājiem pērnajā decembrī un šā gada pirmajā pusē gūtie “virsieņēmumi” būs jāinvestē sava vai saistītā uzņēmuma dekarbonizācijas tehnoloģijās, atjaunīgajos resursos un energoefektivitātē.

To paredz trešdien, 14.jūnijā, trešajā – galīgajā – lasījumā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā atbalstītie grozījumi. Ar tiem plānots noteikt pārdotās elektroenerģijas ieņēmuma griestus 180 eiro apmērā par vienu saražotās elektroenerģijas megavatstundu par laika posmu no 2022.gada 1.decembra līdz šā gada 30.jūnijam.

Regulējums attieksies uz  ražotājiem ar jaudu virs vienas megavatstundas.

Par virsieņēmumu apmēru un izlietojumu būs jāinformē Būvniecības valsts kontroles birojs. Regulējums neattieksies uz ražotājiem, kuri elektroenerģiju ražo no biometāna vai dabasgāzes un sniedz tiešu atbalstu elektroenerģijas galalietotājiem – piemēram, ražo elektroenerģiju koģenerācijas iekārtās un ir ietverti siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinā.

Tāpat ar grozījumiem paredzēts likumā nostiprināt elektroenerģijas tirdzniecības darījumu aizliegumu ar Krieviju un Baltkrieviju, kā arī aizliegumu piegādāt elektroenerģiju tirdzniecībai, izmantojot Krievijas un Baltkrievijas elektroenerģijas sistēmu.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, Klimata un enerģētikas ministrijas pārstāvji iepriekš norādīja, ka faktiski tirdzniecība ar Krieviju un Baltkrieviju jau nenotiek, pamatojoties uz Ministru Kabineta pagājušā gada 11.oktobra lēmumu.

Lai nodrošinātu elektroenerģijas balansu Latvijas elektroapgādes sistēmā, pārvades sistēmas drošumu un darbības stabilitāti līdz sinhronizācijai ar Eiropas elektrotīkliem, pārvades sistēmas operatoram būs atļauts veikt balansēšanas elektroenerģijas apmaiņu ar Krievijas pārvades sistēmas operatoru vai tirgotāju, neveicot finanšu norēķinus. Sistēmas operatoram būs jānodrošina, ka no Krievijas saņemtās balansēšanas elektroenerģijas apjoms nav lielāks par tai nodoto balansēšanas elektroenerģijas apjomu.

Iecerēts, ka grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas. Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl galīgajā lasījumā jāatbalsta Saeimai.

Lasiet arī: Gada pirmajā ceturksnī Latvijas elektroenerģijas eksports pārsniedza importu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas