Saglabājoties līdzšinējai koalīcijai, darbu sāk Igaunijas jaunā valdība

Igaunijas jaunā valdība Reformu partijas politiķa Kristena Mihala vadībā otrdien deva svinīgo zvērestu parlamentā un oficiāli sāka darbu.

Premjerministrs Mihals deva mutisku zvērestu un ministri parakstīja zvēresta tekstu. Līdz ar to valdība sākusi darbu.

Jau vēstīts, ka Rīgikogu ar 64 balsīm par un 27 pret pirmdien pilnvaroja Reformu partijas izvirzīto Mihalu veidot jauno valdību. Pēc tam jauno ministru kabinetu apstiprināja valsts prezidents Alars Kariss.

Liberālo Reformu partiju bez premjerministra Mihala jaunajā valdībā pārstāv seši ministri. No iepriekšējās valdības savus amatus saglabājuši aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs, sociālās aizsardzības ministre Signe Rīsalo un kultūras ministre Heidi Purga. Finanšu ministra amatā stājies Jirgens Ligi, klimata ministra amatā – Joko Alendere, bet ekonomikas ministra amatā – Erki Keldo.

No liberālās partijas “Igaunija 200” amatus saglabājuši ārlietu ministrs Marguss Cahkna un izglītības un zinātnes ministre Kristīna Kallasa. Savukārt tieslietu un digitālo tehnoloģiju ministra amatā apstiprināta Līza Pakosta.

No Sociāldemokrātiskās partijas amatus saglabājuši iekšlietu ministrs Lauri Lēnemetss, veselības ministre Rīna Sikuta, kā arī reģionālo un lauku lietu ministre Pireta Hartmane.

Jaunizveidotajā infrastruktūras ministra amatā Ekonomikas ministrijā apstiprināts bijušais Tallinas vicemērs Vladimirs Svets, kurš nesen izstājies no opozīcijā esošās Centra partijas un iestājies Sociāldemokrātiskajā partijā.

Jau ziņots, ka Igaunijas prezidents 16.jūlijā uzdeva veidot valdību Reformu partijas politiķim Mihalam, kurš līdzšinējā valdībā bija klimata ministrs, savukārt 15.jūlijā prezidents pieņēma premjerministres Kajas Kallasas demisiju. Kallasa iesniedza atlūgumu, jo ir izraudzīta par Eiropas Savienības ārējās un drošības politikas augstā pārstāvja amata kandidāti. Līdz ar Kallasu demisionēja arī viņas vadītā valdība.

Piektdien noslēdzās sarunas par jaunu koalīcijas līgumu starp valdošajām partijām –Reformu partiju, Sociāldemokrātisko partiju un partiju “Igaunija 200”. Šīs trīs partijas veidojušas valdības koalīciju kopš 2023.gada maija.

Lasiet arī: BNN intervija | Ierēdņu neatkarība Latvijā – Jānis Citskovskis par skandālu un zaudēto amatu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas