Sašauts Slovākijas premjerministrs

Trešdien, 15.maijā, pēc valdības sēdes sašauts Slovākijas premjerministrs Roberts Fico. Uzbrukums esot noticis Slovākijas pilsētā Handlovā, ziņo raidsabiedrība BBC.

Mediji ziņo, ka Slovākijas populistiskais premjerministrs Fico ir ievainots apšaudē un nogādāts ar helikopteru slimnīcā. Savukārt iespējamais šāvējs ir aizturēts.

59 gadus vecais Fico sašauts vēderā, ziņo TA3. Incidenta laikā atskanējuši četri šāvieni.

Parlamenta priekšsēdētāja vietnieks Ļubošs Blaha apstiprināja incidentu parlamenta sēdes laikā un pārtrauca tā darbu līdz turpmākam paziņojumam, vēsta Slovākijas ziņu aģentūra TASR.

Laikraksta “Dennik N” reportieris dzirdējis šaušanu un pēc tam redzēja, kā apsargi nes premjerministru uz automašīnu.

Prezidente Zuzana Čaputova nosodīja “brutālo un nežēlīgo” uzbrukumu premjeram.

“Es esmu šokēta,” pavēstīja Čaputova. “Es novēlu Robertam Fico daudz spēka šajā kritiskajā brīdī un ātru atveseļošanos pēc šī uzbrukuma.”

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena nosodīja “zemisko uzbrukumu” Slovākijas premjerministram.

Fico premjerministra amatā stājās oktobrī. Pirms tam viņš ieņēma premjerministra amatu no 2006. līdz 2010.gadam un no 2012. līdz 2018.gadam.

Fico kreisā partija “Smer” uzvarēja 30.septembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās ar prokrievisku un pretamerikānisku platformu. Kritiķi bažījas, ka Fico vadītā Slovākija atteiksies no prorietumnieciskā kursa. Jaunā valdība nekavējoties apturēja oficiālās valdības ieroču piegādes Ukrainai.

Tāpat mediji atzīmē, ka kopā ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu Fico ir galvenais Krievijas sabiedrotais Eiropas Savienībā un NATO, pastāvīgi bremzējot militārās palīdzības centienus Ukrainai.

Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs nosoda Slovākijas premjerministra Roberta Fico slepkavības mēģinājumu un aicina veikt rūpīgu izmeklēšanu.

Rinkēvičs vietnē X norāda, ka, lai arī kādas būtu politiskās vai citas atšķirības, vardarbība ir pilnīgi nepieņemama. Tāpat Rinkēvičs novēlēja Fico ātru atveseļošanos.

 

Lasiet arī: VIDEO | ES nosoda Gruziju par brutālu vēršanos pret “ārvalstu aģentu” likuma protestētājiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas