Satversmes tiesas tiesneša amatam virza virsprokuroru Jurisu

Tieslietu ministrija (TM) sagatavojusi valdības lēmuma projektu par Ģenerālprokuratūras Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļas virsprokurora Jura Jurisa virzīšanu Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatā.

Tāpat TM līdz nākamā gada janvārim noteiktā kārtībā sagatavos un iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā attiecīgus grozījumus normatīvajos aktos, lai noteiktu prokurora tiesības pēc ST tiesneša pilnvaru termiņa beigām atgriezties prokurora amatā un saglabātu tiesības uz prokurora izdienas pensiju.

Jauns ST tiesnesis nepieciešams, jo 2.septembrī beidzās pilnvaru termiņš tiesnesim Artūram Kučam, kurš turpmāk karjeru turpina Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesneša amatā.

Saskaņā ar likumu divus ST tiesnešus Saeima apstiprina amatā pēc Ministru kabineta priekšlikuma, tādēļ valdībai jāvirza priekšlikums par ST tiesneša amata kandidātu.

TM norādījusi, ka amata kandidāts ir augstas raudzes jurists, kurš savu kompetenci un profesionalitāti ir pierādījis amatā prokuratūrā. Jurisa zināšanas un kompetenci apliecina arī viņa ilggadējais darbs akadēmiskajā vidē, strādājot par docētāju dažādās Latvijas augstskolās, tai skaitā Latvijas Universitātē Ekonomikas un kultūras augstskolā un biznesa augstskolā “Turība”, uzsver ministrijā.

Juriss ir vairāku zinātnisku publikāciju autors un uzstājies vairākās zinātniskās konferencēs krimināltiesību jomā, kā arī organizējis un kā lektors vadījis mācības par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanu un izmeklēšanu tiesnešiem, tiesu darbiniekiem, tiesneša amata kandidātiem, prokuroriem un izmeklētājiem.

2022.gadā Latvijas Radio vēstīja, ka Juriss bijis viens no potenciālajiem kandidātiem, kurus Valsts prezidents uzrunājis Satversmes aizsardzības biroja direktora amatam, taču politiķu vidū nav bijusi vienprātība par viņa atbilstību šim amatam.

2020.gadā Juriss kandidēja uz ģenerālprokurora amatu, ko gan ieguva Juris Stukāns. Kā liecināja aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, Tieslietu padomes balsojumā par ģenerālprokurora amata kandidātiem nākamo lielāko atbalstu aiz Stukāna guva Juriss.

Lasiet arī: Lietu izskatīšanas termiņi var pagarināties tiesnešu trūkuma dēļ

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas