Sēņošana apdraud Polijas valdošās partijas izredzes vēlēšanās

Savvaļas sēnes ir vilinošs gardums, bet var būt bīstamas, ja cilvēks nezina, ko dara, un izrādās, ka tas attiecas ne vien uz to patērēšanu pārtikā, bet arī uz izmantošanu politiskajā retorikā, vēsta Politico.

Poļu pelēkais kardināls Jaroslavs Kačiņskis (Jarosław Kaczyński), kurš vada Likums un taisnīgums un tiek uzskatīts par Polijas de facto vadītāju, svētdien, 6.augustā, apvainoja opozīciju, ka tā ļaujot Eiropas Savienībai (ES) diktēt, kā valstī tiek apsaimniekoti meži. ES noteikumi, kā paziņoja politiķis, apdraudot sēņošanu, kas ir viens no poļu iecienītajiem brīvā laika pavadīšanas veidiem.

Vietējie mediji citēja Kačiņski: “Liels skaits poļu dodas sēņot. Mēs sēņojam, lai atpūstos, lai pastaigātos, visdažādāko iemeslu dēļ. Un tā…

Tā ir daļa no mūsu brīvības, un mēs neļausim šo brīvību sev atņemt.”

Viņš piebildis, ka ES vēloties pieņemt lēmumus par mežu apsaimniekošanu.

Dienu vēlāk Polijas Sēņotāju asociācijas viceprezidents Rišards Žetkevičs (Ryszard Ziętkiewicz) Polija medijam Wirtualna Polska norādīja, ka patiesībā valdošā partija esot tā, kuras politika samazinājusi Polijas sēņu daudzumu. Viņš teica: “Tas, kas notiek mežos, ir vienkārši laupīšana. Es runāju par koku izzāģēšanu. Sēnes ir visur, arī lauksaimniecības zemē, bet ciršanas darbi noteikti atstāj iespaidu uz sēnēm, kurām nepieciešami noteikti apstākļi, daudzveidību.”

2018.gadā ES Augstākā tiesa lēma, ka Polijas varas iestādes pārkāpušas ES likumus, pieņemot lēmumu palielināt ciršanas apjomus aizsargājamajā Belovežas gāršā. Tiek uzskatīts, ka šajā mežā ir saglabājušie pēdējie Eiropas pirmatnējā meža elementi.

Šogad martā tā pati tiesa lēma, ka

Polijas atļauja putnu ligzdošanas laikā veikt mežistrādi ir pretrunā ar ES dabas aizsardzības noteikumiem.

Polija ir lielākā sēņu audzētāja Eiropā, un rudenī tajā gaidāmas parlamenta vēlēšanas. Valdošo partiju Likums un taisnīgums, kura ir pie varas kopš 2015.gada, šoreiz apdraud ievērojami politiski šķēršļi. Tā gan joprojām ir populārākā partija Polijā, tomēr arī opozīcija ir guvusi ievērojamu sekotāju skaitu.

Kačiņska izteikumi devuši vaļu sarkastiskiem komentāriem no ES atbalstošas opozīcijas puses. Donalds Tusks (Donald Tusk), kurš vada Pilsonisko platformu, sacīja: “Kačiņskis paziņojis, ka šajās vēlēšanās uz spēles ir sēņošanas tiesības. Es jūtos mazliet dīvaini, ka man ir tāds konkurents.”

Lasiet arī: Zelenskis aicina saglabāt vēsu prātu attiecībās ar Poliju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas