Zelenskis aicina saglabāt vēsu prātu attiecībās ar Poliju

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aicinājis ieturēt pauzi, lai izbeigtu arvien saspringtāko diplomātisko ķīvēšanos starp Ukrainu un Poliju, raksta Politico.

Otrdienas, 1.augusta rītā, Kijiva izsauca Varšavas vēstnieku pēc tam, kad augsta līmeņa Polijas Ārlietu ministrijas amatpersona izteicās, ka Ukrainai būtu jāizrāda vairāk pateicības par atbalstu, ko tā saņemusi no Polijas kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma.

Zelenskis sacīja: “Mēs novērtējam Polijas vēsturisko atbalstu, kura kopā ar mums ir kļuvusi par patieso Eiropas vairogu no jūras lūdz jūrai. Un šajā vairogā nedrīkst rasties ne plaisiņas.”

Viņš piebilda, ka neļaus politiskiem uzliesmojumiem sabojāt attiecības starp ukraiņiem un poļiem,

un emocijas ir vērts pievaldīt.

Kopš Maskavas iebrukuma 2022.gada februārī Polija ir bijusi viena no skaļākajām Kijivas atbalstītājām. Tomēr pēdējos mēnešos attiecības ar Kijivu nepatīkami ietekmējis Varšavas lēmums pagarināt ierobežojumu Ukrainas zemkopības produktu eksportam, jo Polija to uzskata par draudu vietējiem zemniekiem.

Sākotnēji strīds uzliesmoja par graudiem, bet tagad jau aptver arī ogas, piemēram, avenes un upenes. Polijas audzētāji, kuri arī tiek uzskatīti par ļoti svarīgiem pašlaik pie varas esošās partijas atbalstītājiem oktobrī gaidāmajās vēlēšanās, sākuši sūdzēties, ka lēti importa produkti no Ukrainas rada negodīgu konkurenci.

Nesaskaņas pastiprinājušās pēc tam, kad Ukraina izsauca Polijas vēstnieku, lai izteiktu sūdzību

par poļu amatpersonas izteikumiem.

Polijas Starptautiskās politikas biroja vadītājs Marcins Pridačs (Marcin Przydacz) intervijā Polijas medijiem sacīja, ka Kijivai vajadzētu sākt novērtēt, ko Polija pēdējos gados un mēnešos ir paveikusi Ukrainas labā, un tas izraisīja dusmu vilni no Ukrainas amatpersonu puses, kuras izsauca Varšavas vēstnieku. Tas savukārt satrauca Polijas premjerministru Mateušu Moravecki (Mateusz Morawiecki). Viņš sacīja: “Polijas – valsts, kas bija vienīgā, kura pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā palika Kijivā – vēstnieka izsaukšanai uz Ukrainas Ārlietu ministriju nevajadzēja notikt. Ņemot vērā visu atbalstu, ko Polija sniedz Ukrainai, šādas kļūdas nedrīkst pieļaut.”

Lasiet arī: Polija prasa skaidrojumus par divu Baltkrievijas helikopteru ielidošanu tās teritorijā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas