Serbijas prezidents Vučičs atlaiž parlamentu un izsludina ārkārtas vēlēšanas

Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs (Aleksandar Vucic) trešdien, 1.novembrī, atlaida parlamentu un izsludināja pirmstermiņa vēlēšanas 17.decembrī, lai nostiprinātu savu varu, strādājot pie attiecību normalizēšanas ar Kosovu, kas ir galvenais priekšnoteikums dalībai Eiropas Savienībā (ES), vēsta Reuters.

Parlamenta vēlēšanas notiks vienlaikus ar pašvaldību vēlēšanām 65 pašvaldībās, tostarp galvaspilsētā Belgradā.

“Mēs dzīvojam laikā, kad mums visiem jābūt vienotiem cīņā par Serbijas vitāli svarīgajām interesēm, kurā mēs saskarsimies ar dažādiem spiedieniem gan mūsu nostājas Kosovas jautājumā, gan citu reģionālo un globālo jautājumu dēļ,” pēc dekrēta parakstīšanas teica Vučičs.

Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) otrdien vizītes laikā Belgradā

aicināja Serbiju un Kosovu normalizēt attiecības

un izpildīt vairākus kritērijus, lai tās varētu kļūt par ES dalībvalstīm, tostarp jāpievienojas Rietumu sankcijām pret Krieviju, jāīsteno pretkorupcijas pasākumi, ekonomikas reformas, jāuzlabo tiesu sistēmas, uzņēmējdarbības vide un cilvēktiesību ievērošanas progress.

Vučiča solis tiek uzskatīts par mēģinājumu stiprināt savu politisko partiju (SNS) un mazināt popularitāti opozīcijas protestu laikā, īpaši pēc maijā notikušajām masu apšaudēm.

Tiek prognozēts, ka SNS vadītā alianse iegūs aptuveni 44% balsu, un tai būs nepieciešami koalīcijas partneri, lai nodrošinātu vairākumu parlamentā. Centriskajam opozīcijas blokam Pret vardarbību ir aptuveni 38% atbalsts, savukārt ultranacionālistiskajām un prokrieviskajām partijām kopā tiek prognozēti aptuveni 11% balsu, liecina Stata veiktā aptauja.

Vučičs, kurš pērn nodrošināja savu otro termiņu, maijā atkāpās no SNS vadītāja amata, taču joprojām saglabā ietekmi. Opozīcijas partijas un tiesību grupējumi viņu, SNS un sabiedrotos apsūdz autokrātijā, mediju represijās, vēlēšanu krāpšanā, vardarbībā, korupcijā un saitēs ar organizēto noziedzību. Vučičs un sabiedrotie šos apgalvojumus noliedz.

Pēc dekrēta parakstīšanas Vučičs sacīja, ka Serbijai ir svarīgi “saglabāt mieru, stabilitāti un iekšējo saliedētību un parādīt demokrātiju”.

Lasiet vairāk: Moldova bloķē piekļuvi Krievijas galvenajām ziņu aģentūrām

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas