VIDEO| Skandināvijā dedzina Korānu; islāma valstis protestē

Neliela pret islāmu vērsta protestētāju grupa pie Ēģiptes un Turcijas vēstniecībām Kopenhāgenā aizdedzinājusi Korānu, tā papildinot jau iepriekš notikušās akcijas, kas sadusmojušas islāma sekotājus, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Dānijas un Zviedrijas valdības un varas iestādes norādījušas, ka nosoda akcijas, tomēr ar vārda un izteiksmes brīvību saistītā likumdošana neļauj šādus protestus liegt. Atbildot uz Korāna dedzināšanu, 21.jūlijā aizdedzināta ēka vēstniecības kompleksā Bagdādē.

Otrdien, 25.jūlijā, grupējuma “Dānijas patrioti” sarīkotā demostrācija Kopenhāgenā sekojusi līdzīgam protestam 24.jūlijā un arī iepriekšējā nedēļā. Divas ar Korāna dedzināšanu saistītas akcijas iepriekšējā mēneša laikā notikušas arī Zviedrijā.

Turcijas Ārlietu ministrija stingri nosodījusi “atkārtotos uzbrukumus” Korānam, piebilstot, ka

dāņu varas iestāžu atļauja rīkot šādas akcijas nozīmē, ka Dānija neizprotot, cik smagas sekas tas var radīt.

Turcija aicinājusi Dāniju pieņemt atbilstošus mērus, lai novērstu šādus “naida noziegumus” pret islāmu.

Bahreinā uz pārrunām izsaukta Zviedrijas sūtne, un viņai izsniegta oficiāla protesta vēstule par Korāna dedzināšanu Stokholmā. Irākas Ārlietu ministrija 24.jūlijā aicinājusi Eiropas Savienības valstis “ātri apsvērt tā saukto vārda un izteiksmes brīvību un tiesības protestēt”, ņemot vērā Korāna dedzināšanu. Ēģiptes Ārlietu ministrija otrdien izsaukusi Zviedrijas sūtni, lai izteiktu nosodījumu par Korāna dedzināšanu.

Dānija nosodījusi dedzināšanu kā “provokatīvas un apkaunojošas darbības”, tomēr norādījusi, ka valstij nav tiesību liegt nevardarbīgus protestus.Kopenhāgenas Universitātes profesore Trīne Baumbaha (Trine Baumbach) par Dānijas likumdošanu sacīja: “Tā ir ne tikai vārda brīvība. Cilvēki var sevi izpaust dažādos veidos, piemēram, dedzinot priekšmetus.”

Lasiet arī: Irāka saistībā ar Korāna dedzināšanu izraidījusi Zviedrijas vēstnieku

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas