Slovāki balso prezidenta vēlēšanās, kas varētu nostiprināt premjerministra Fico pozīciju

Slovāki sestdien, 23.martā, balsos prezidenta vēlēšanās, kas varētu nostiprināt premjerministra Roberta Fico (Robert Fico) varu, viņam cenšoties panākt lielāku kontroli pār sabiedriskajiem plašsaziņas līdzekļiem, mīkstinot pretkorupcijas likumus un paužot pretēju nostāju attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) atbalstu Ukrainai, ziņo Reuters.

Balsošanas pirmā kārta sāksies no plkst. 7.00 līdz plkst. 22.00 pēc vietējā laika. Ja šajā nedēļas nogalē neviens no kandidātiem neiegūs balsu vairākumu, 6.aprīlī notiks otra kārta starp diviem vadošajiem kandidātiem.

Bijušais premjerministrs un Slovākijas valdošās SMER partijas, kuru vada Roberts Fico, sabiedrotais Pēters Pellegrīni (Peter Pellegrini) ir viens no galvenajiem kandidātiem prezidenta vēlēšanās, lai nomainītu aizejošo prezidenti Zuzanu Čaputovu (Zuzana Čaputová).

Čaputova, kas pazīstama ar savu opozīciju Fico, nepretendē uz pārvēlēšanu,

paverot ceļu Pellegrīni centieniem atkārtot viņa politiskos panākumus.

Kandidātu sarakstā viņam pretī stāsies vēl viens no galvenajiem pretendentiem – 59 gadus vecais Ivans Korčoks (Ivan Korcok), proeiropeiski noskaņotais bijušais ārlietu ministrs, kurš nevēlas pieļaut, ka valdošā parlamenta valdība iegūst arī prezidenta amatu.

Lai gan Slovākijas prezidentiem nav daudz izpildvaru, viņi var piedalīties valdības un citu amatpersonu iecelšanā amatos un var veidot sabiedriskās debates, kā to bieži darījusi liberālā Čaputova.

Vēlētāji iepriekš bieži ir noraidījuši valdošajām partijām piešķirt gan valdības, gan prezidenta amatus.

Pēteris Pellegrīni pievienojas Fico nostājai Ukrainas jautājumā, uzsverot dialogu ar Maskavu un iebilstot pret militāriem risinājumiem, ko Korčoks, tāpat kā citi kritiķi, dēvē par kapitulāciju, ņemot vērā to, ka daļa Ukrainas teritorijas ir okupēta.

Fico vadībā Slovākija ir strauji mainījusi savu politisko nostāju. Turklāt Fico koalīcijas valdība saskārusies ar kritiku par to, ka ir pieņēmusi krimināllikuma izmaiņas, kas, kā uzskatīts, vājina korupcijas apkarošanas centienus.

Nesen veiktie pasākumi, lai likvidētu speciālo prokuratūras vienību, un tagad plānotās izmaiņas, kas valdībai piešķirs lielāku kontroli pār sabiedrisko raidorganizāciju RTVS, ir izraisījušas bažas plašsaziņas līdzekļu grupām un to aizstāvjiem, izsaucot papildu kritiku no Ivana Korčoka.

Lasiet arī: Slovākijā pieaug protesti pret valdības ierosināto krimināllikuma reformu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas