Slovēnija atzīst Palestīnas valsti

Slovēnija kļuva par jaunāko Eiropas Savienības (ES) valsti, kas atzina neatkarīgu Palestīnas valsti, tās parlamentam otrdien, 4.jūnijā, ar balsu vairākumu apstiprinot šo soli un noraidot lielākās opozīcijas partijas aicinājumu par šo jautājumu rīkot referendumu, ziņo “Politico”.

Slovēnijas likumdevēji 90 deputātu parlamentā balsoja ar 52 balsīm par un nevienu pret, pārējiem deputātiem balsojumā nepiedaloties.

Atzīstot Palestīnas valsti, “mēs dodam cerību palestīniešu tautai Rietumkrastā un Gazā,” valdības “X” kontā rakstīja Slovēnijas premjerministrs Roberts Golobs (Robert Golob).

“Esmu lepna, ka Nacionālā asambleja un valdība atzina Palestīnu,” sacīja Slovēnijas ārlietu ministre Tanja Fajona (Tanja Fajon), piebilstot, ka

Slovēnija ir kļuvusi par 147.valsti pasaulē, kas atzinusi Palestīnas valstiskumu.

Lielākā opozīcijā esošā labējā Slovēnijas demokrātiskā partija (SDS) apgalvoja, ka šis nav īstais brīdis atzīt neatkarīgu Palestīnas valsti un ka šāds solis tikai apbalvotu “teroristisko organizāciju “Hamās”.

Pagājušajā nedēļā Slovēnijas valdība nolēma atzīt Palestīnu par neatkarīgu un suverēnu valsti, sekojot Spānijas, Īrijas un Norvēģijas piemēram, tādējādi īstenojot plašākus pēdējo nedēļu centienus koordinēt spiedienu uz Izraēlu, lai tā izbeigtu karu Gazā.

Sākotnēji valdība paziņoja, ka lēmumu nosūtīs parlamentam līdz 13.jūnijam, taču šis process tika paātrināts.

Lasiet arī: Norvēģija, kā arī Īrija un Spānija grasās atzīt Palestīnas valsti

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas