Norvēģija, kā arī Īrija un Spānija grasās atzīt Palestīnas valsti

Norvēģija atzīs neatkarīgu Palestīnas valsti, cerot, ka tas palīdzēs panākt mieru ar Izraēlu, trešdien, 22.maijā, paziņoja premjerministrs Jūnass Gārs Stēre (Jonas Gahr Stoere), kā arī Īrija un Spānija gatavojas rīkoties tāpat un valstis 28.maijā atzīs Palestīnas valsti, paužot cerību, ka arī citas Rietumvalstis sekos viņu piemēram, kas lika Izraēlai atsaukt savus vēstniekus, ziņo “Reuters”.

Arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis Slovēnija un Malta pēdējās nedēļās ir norādījušas, ka tās plāno atzīt Palestīnu, apgalvojot, ka divu valstu risinājums ir būtisks ilgstošam mieram reģionā.

“Kara laikā, kad ir desmitiem tūkstošu bojāgājušo un ievainoto, mums ir jānodrošina vienīgais, kas var garantēt drošas mājas gan izraēliešiem, gan palestīniešiem: divas valstis, kas var sadzīvot viena ar otru,” preses konferencē sacīja Stēre.

Pirms paziņojuma aptuveni 143 no 193 ANO dalībvalstīm jau bija atzinušas Palestīnas valsti.

“Šodien Īrija, Norvēģija un Spānija paziņo, ka mēs atzīstam Palestīnas valsti,” preses konferencē Dublinā sacīja Īrijas premjerministrs Saimons Hariss (Simon Harris), piebilstot, ka Īrija viennozīmīgi un pilnībā atzīst Izraēlu un tās tiesības pastāvēt “drošībā un mierā ar kaimiņvalstīm”, un viņš aicināja nekavējoties atgriezt visus Gazas ķīlniekus.

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess (Pedro Sanchez) paziņoja, ka šī soļa mērķis ir paātrināt centienus panākt pamieru Izraēlas karā ar “Hamās”.

Turpretī Izraēlas Ārlietu ministrija otrdien vietnē “X” brīdināja par šādu rīcību, norādot, ka atzīšana “novestu pie vēl lielāka terorisma, nestabilitātes reģionā un apdraudētu jebkādas izredzes panākt mieru”.

Reaģējot uz paziņojumiem par atzīšanu, Izraēlas ārlietu ministrs Izraēls Kacs trešdien lika nekavējoties atsaukt Izraēlas vēstniekus no Norvēģijas, Īrijas un Spānijas uz konsultācijām,

brīdinot par turpmākām “smagām sekām”.

Šis solis tiek sperts laikā, kad Izraēlas bruņoto spēku nesenie uzbrukumi Gazas joslas ziemeļu un dienvidu malām maijā ir izraisījuši jaunu simtiem tūkstošu cilvēku masveida pārvietošanos un būtiski ierobežojuši palīdzības plūsmu, tādējādi palielinot bada draudus.

ANO Palestīniešu bēgļu aģentūra (UNRWA) otrdien ziņoja, ka

pārtikas izdalīšana Gazas dienvidu pilsētā Rafahā ir pārtraukta, piegāžu trūkuma un nedrošības dēļ.

Turklāt darbojas tikai septiņi no 24 UNRWA veselības aprūpes centriem, un pēdējo desmit dienu laikā nav saņemts neviens medicīniskais aprīkojums, jo Rafahas un Kerem Šalomas robežšķērsošanas punkti ir slēgti, un pārtraukta to darbība.

Eiropas valstis Palestīnas atzīšanu ir risinājušas atšķirīgi, piemēram, Zviedrija, jau pirms desmit gadiem atzina Palestīnas valsti, savukārt Francija neplāno to darīt, ja vien tas nebūs efektīvs instruments, lai panāktu progresu ceļā uz mieru.

Norvēģija ir cieša ASV sabiedrotā, un pēdējās desmitgadēs tā vairākkārt ir centusies palīdzēt panākt mieru starp Izraēlu un palestīniešiem.

Lasiet arī: Starptautiskā Krimināltiesa pieprasa izdot aresta orderus Netanjahu un “Hamās” līderiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas