Starptautiskā Krimināltiesa pieprasa izdot aresta orderus Netanjahu un “Hamās” līderiem

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT), tās prokurors Karims Hans, pirmdien, 20.maijā, iesniedza pieteikumus par aresta orderu izsniegšanu gan Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu un Izraēlas aizsardzības ministram Joavam Galantam, gan “Hamās” līderiem Jehjai Sinvaram, Muhamedam el Masri un Ismailam Hanijam, atsaucoties uz apsūdzībām kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci Izraēlā un Palestīnas valstī, ziņo “Politico”.

Hans sacīja, ka viņam ir “pamatots iemesls uzskatīt”, ka abu pušu līderi ir bijuši iesaistīti iespējamos kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci.

Atsaucoties uz Izraēlas īstenoto Gazas “pilnīgu aplenkumu” un apzinātu palīdzības, ūdens un elektrības atslēgšanu konflikta sākumā,

Hans apsūdzēja Netanjahu un Izraēlas aizsardzības ministru Galantu par apzinātu civiliedzīvotāju badināšanu,

kas izmantota kā kara metode. Tālāk Hans apgalvoja, ka Izraēlas vadība ir apzināti vērsusi uzbrukumus pret civiliedzīvotājiem, vienlaikus cenšoties “kolektīvi sodīt” Gazas iedzīvotājus.

“Mēs apgalvojam, ka noziegumi pret cilvēci, par kuriem izvirzītas apsūdzības, bija daļa no plaša un sistemātiska uzbrukuma palestīniešu civiliedzīvotājiem valsts politikas ietvaros,” paziņojumā sacīja Hans. “Šie noziegumi, mūsuprāt, turpinās līdz pat šai dienai.”

Tiesas vērtējums balstījās uz pierādījumiem, kas iegūti intervijās ar izdzīvojušajiem un lieciniekiem, kā arī uz “autentiskiem video, foto un audio materiāliem, satelītattēliem un iespējamās noziedznieku grupas paziņojumiem”, sacīja Hans.

Vienlaikus Hans apsūdzēja “Hamās” vadību kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci

saistībā ar tās uzbrukumiem Izraēlas pilsētām pagājušā gada 7.oktobrī, kad gāja bojā aptuveni 1 200 izraēliešu un 250 tika sagūstīti ķīlniekos. Hans sacīja, ka Sinvaras un el Masri vadībā “Hamās” bija iesaistījusies iznīcināšanā, slepkavībās, ķīlnieku sagrābšanā, spīdzināšanā, izvarošanā un citos seksuālās vardarbības aktos.

Paziņojumā kā viens no grupējuma līderiem, kas tiek turēts aizdomās par “kriminālatbildību” tika minēts arī “Hamās” Politiskā biroja vadītājs Ismails Hanija.

Pēc 7.oktobra uzbrukuma Izraēla iesaistījās asiņainā karā Gazā ar “Hamās” kaujiniekiem, kā rezultātā, saskaņā ar “Hamās” vadītās Gazas Veselības ministrijas datiem, ir nogalināti vismaz 35 000 cilvēku.

SKT tiesneši tagad noteiks, vai Hana sniegtie pierādījumi ir pietiekami, lai oficiāli izdotu apcietināšanas orderi, un šis process var aizņemt vairākus mēnešus.

SKT rīkojumu izpilde, kas ir atkarīga no tiesībaizsardzības iestādēm 124 dalībvalstīs, vēsturiski ir izrādījusies sarežģīta. Hāgā bāzētā tiesa 2023.gada martā pieprasīja arestēt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, taču viņš spēja izvairīties no aizturēšanas, neceļojot uz valstīm, kas varētu mēģināt izpildīt prasību.

Lasiet arī: Irānas prezidents Ibrahims Raisi iet bojā helikoptera avārijā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas