Šokējoši Eurostat dati par gāzes cenu Latvijā un kaimiņos

Eiropas Savienības (ES) statistikas biroja Eurostat apkopotās ziņas par energoresursu cenu izmaiņām – salīdzinot šī gada pirmo pusi ar pērngada attiecīgajiem sešiem mēnešiem – liecina, ka gāzes cenu kāpumā Latvija ir “rekordiste” (+139%).

Turklāt runa ir tieši un tikai par patēriņu mājsaimniecībās! Nedaudz no mūsu valsts dārdzības kāpumā ir atpalikusi Rumānija (+134%), bet “bronza” tika Austrijai (103%). Ceturtā, “neaizsniedzot līdz simtam”, ir Nīderlande (99%).

Jo briesmīgāks šāds cenu kāpums šķiet tādēļ, ka mūsu kaimiņvalstis atrodas statistikas datu pretējā flangā. Igaunijā – salīdzinot 2023. un 2022.gada pirmos sešus mēnešus – bijis pat 0,6% liels gāzes cenas kritums, bet Lietuvā tā palikusi “uz nulles”. Pārjūras kaimiņvalstī Zviedrijā pieaugums bija 7%, bet Dānijā 10%. [Par Somiju datu nav.]

Gāzes cena bija kritusies arī Itālijā un Horvātijā – abās par 0,5%.

Savukārt mākjsaimniecību lietotās elektrības cenas kāpumā – salīdzinot šī gada un pērnā gada pirmos pusgadus – Latviju (+74%) ir apsteigusi Lietuva (+88%). Savukārt Igaunijā tā pieauga tikai par 5%! Zviedrijā cena pacēlās par 27%, Somijā par 23%, bet Dānijā tā kritās par 16%!

Augsts elektrības cenu kāpums bijis arī Rumānijā (+77%), bet pavisam zems kritums ticis sasniegts Spānijā (-41%). Savukārt Nīderlandei Eurostat ir sarēķinājis fantstiski lielu –953% – lielu elektrības cenu kāpumu!!! [Gribētos ticēt, ka arī statistiķi reizēm nogurst un aizmirst vajadzīgā vietā ielikt komatu.]

Lasiet arī: Latvija otrajā ceturksnī starp piecām ES valstīm ar budžeta pārpalikumu

Tāpat ziņojumā tiek norādīts, ka lētākā elektrība šī gada pirmajā pusgadā bijusi Bulgārijā – 11,40 eiro par 100 kilovatstundām, bet dārgākā – Nīderlandē, kur tas pats apjoms maksājis 47,50 eiro. Savukārt lētākā gāze šajā laikā bijusi Ungārijas mājsaimniecībām (3,40 eiro par 100 kilovatstundām), dārgākā – atkal Nīderlandē (24,80 eiro).

Eurostat ziņojums Electricity and gas prices stabilize in 2023 (Elektrības un gāzes cenas stabilizējas 2023.gadā – publicēts ceturtdien, 26.oktobrī) pilnībā ir atrodams šeit.  

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas