Somija: Sarunās ar Turciju jāietur pauze

Somijas ārlietu ministrs paziņojis, ka Zviedrijas un Somijas sarunās ar Turciju par abu ziemeļvalstu pievienošanos NATO jāietur dažu nedēļu pārtraukums, raksta aģentūra Reuters.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (Recep Tayyip Erdoğan) pirmdien, 23.janvārī, paziņoja, ka Zviedrija var necerēt uz Turcijas atbalstu pēc tam, kad protestā pie vēstniecības sadedzināts Korāna eksemplārs.

«Ir nepieciešams ieturēt pauzi, pirms mēs atgriežamies pie trīspusējām sarunām un, un jāļauj noplakt satraukumam, lai varētu izvērtēt, kur mēs esam, tāpēc nevajadzētu steigties ar secinājumiem,»

aģentūrai Reuters norādīja Somijas ārlietu ministrs Peka Hāvisto (Pekka Haavisto). Viņš piebilda, ka tam, visticamāk, būs nepieciešamas dažas nedēļas.

Zviedrija un Somija pieteikumus dalībai NATO iesniedza pērn, pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, un tagad abām valstīm nepieciešama visu NATO valstu piekrišana. Tomēr Turcija norādījusi, ka jo īpaši Zviedrijai jāieņem stingrāka nostāja attiecībā uz personām un organizācijām, ko Turcija uzskata par teroristiskām; tas galvenokārt attiecas uz kurdu kaujiniekiem un personām, kas tiek vainotas valsts apvērsuma mēģinājumā 2016.gadā.

Erdogans 23.janvārī paziņoja, ka Turcijas prezidenta un parlamenta vēlēšanas notiks mēnesi ātrāk, nekā iepriekš plānots, un ir pārceltas uz 14.maiju. Hāvisto informēja, ka runājis ar Turcijas ārlietu ministru Mevlutu Čavušoglu (Mevlüt Çavuşoğlu): «Protams, viņi izjūt spiedienu, jo tuvojas vēlēšanas, un tādēļ diskusijas Turcijā daudzējādā ziņā ir nokaitētas.»

Somija un Zviedrija atkārtoti ir teikušas, ka plāno pievienoties NATO vienlaicīgi, un Hāvisto piebilda, ka neredz iemeslu apsvērt domu, ka Somija to varētu darīt viena.

Lasiet arī: Protesta akcija saasina Zviedrijas un Turcijas attiecības

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas