Somijas galēji labējie ir atteikušies no prasības izstāties no ES

Brisele vismaz pagaidām var beigt uztraukties par Somijas galēji labējo centieniem izvest valsti no ES, tā, atsaucoties uz Somijas jaunās proeiropeiskās ārlietu ministres ziņojumu, vēsta Politico.

Somijas jaunā ārpolitikas vadītāja Elīna Valtonena (Elina Valtonen) sacījusi, ka, viņasprāt, koalīcijas valdības politiskā programma, kas pēc ilgām sarunām beidzot publicēta,

apliecinot valdības proeiropeisko nostāju.

Galēji labējā Somu partija, kas ir otra lielākā partija aiz Valtonenas Nacionālās Koalīcijas partijas (NKP), joprojām esot uzticīga savam “ilgtermiņa” mērķim izvest Somiju no ES, sakot, ka Brisele valstu galvaspilsētām ir atņēmusi pārāk daudz varas politisko lēmumu pieņemšanā.

Taču Somijas valdības programmā, Somu partija gandrīz neparādoties kā pretiniece NKP proeiropeiskajai nostājai.

“Neviens negaida, ka visas koalīcijas partijas vienosies par visu, bet tas, par ko partijām ir jāvienojas, ir sarunu rezultāts, kas ir valdības programma, un tur, manuprāt, mums ir ļoti labs ES politikas punkts,” intervijā Ārlietu ministrijā Helsinkos teica Valtonena,

“Somu partija ir teikusi, ka izstāšanās no ES ir ilgtermiņa mērķis, lai arī ko tas arī nozīmētu, bet šobrīd mūs interesē nākamie četri gadi, un šaubos, ka viņi šajā laikā iestāsies par Somijas izstāšanos no ES.”

Valtonenas teiktajam vajadzētu nomierināt proeiropeiskos centriski labējos un centriski kreisos politikas veidotājus Briselē, kuri ar bažām ir vērojuši galēji labējo uzplaukumu dažādos bloka nostūros.

Nesen notikušajā konferencē Tamperē, Somijā, likumdevējs Jusi Halla-aho (Jussi Halla-aho), partijas kandidāts uz prezidenta amatu,

atkārtoti apstiprināja mērķi izstāties no ES “demokrātijas deficīta” dēļ un kritizēja ES “diktatorisko” politiku.

Neraugoties uz to, Somu partijas galvenie pārstāvji, tostarp Halla-aho, atzīst, ka

sadrumstalota ES varētu kavēt atbalstu Ukrainai pret Krievijas iebrukumu,

tāpēc Somu partija varētu neuzstāt uz Somijas tūlītēju izstāšanos no ES.

Valtonena norādīja, ka šis faktors atturot Somu partiju. Viņa teikusi, ka nesen notikušais iebrukums parādot, cik svarīga ir ES vienotība Ukrainas atbalstam, kas pozitīvi rezonējot ar Somijas iedzīvotājiem.

Ārlietu ministre Elīna Valtonena Helsinku parlamenta vasaras atvaļinājumu laikā ir aktīvi sākusi savu amata pienākumu pildīšanu. Papildu valdības ES politikas vadībai viņa pievēršot uzmanību tam, lai nodrošinātu Somijas vienmērīgu pāreju uz NATO. Krievijas reakcija uz šo soli ir bijusi negatīva. Valtonena, uzsverot, ka Somija nevēlas konfrontāciju, un, ka Krievijai nav jājūtas apdraudētai.

Lasiet arī: Igaunijas valdība plāno ļaut EP vēlēšanās balsot ar viedierīcēm

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas