Stacijas laukumā daudz žurku. Aicina ziņot par pamanītajiem grauzējiem

Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus namu apsaimniekotājiem ziņot par pamanītajām žurkām, informēja Rīgas domē, reaģējot uz sociālajos tīklos publicēto video ar žurkām Stacijas laukumā.

Pašvaldībā norāda, ka žurkas ir dzīvnieki, kas migrē pārtikas meklējumos. Pilsētā ir siltāks, daudz iespēju noslēpties un izveidot mitekļus, tāpat var atrast daudz barības gan pagrabos, gan atkritumu konteineros. 

Šie grauzēji ir gudri un prasmīgi pielāgojoties apstākļiem. Tomēr atklātībā žurkas iznāk tikai tad, ja pietrūkst barības vai arī tās tiek izdzītas vai izbiedētas no mītnes vietas, piemēram, būvdarbu laikā. 

Tāpēc žurkas ir diezgan grūti iznīdēt, jo tās ļoti piesardzīgi izturas pret atrasto barību un jaunu veidu uzkodām, proti, ēsmām. 

Grauzēju pētnieki pat secinājuši, ka žurku mātītes apmāca savus mazuļus izvērtēt pārtiku pēc daudziem kritērijiem, lai nesaindētos un neuzķertos uz veikli izliktas ēsmas.

Pašvaldībā uzsver, ja žurkas pamanītas daudzdzīvokļu namā vai tā apkārtnē, jāvēršas pie namu apsaimniekotāja, kura pienākums ir reizi ceturksnī veikt deratizāciju. 

Svarīgi, ka atkritumu konteineri, kas atrodas ārpus mājas, ir slēgti un to apkārtne ir sakopta. Ja uz sūdzībām netiek reaģēts, jāvēršas Veselības inspekcijā, kas veiks pārbaudi. 

Inspektori pārliecinās, ka ēkā tiešām ieviesušies indējami kustoņi, un uzdod ēkas apsaimniekotājam vai īpašniekam divu nedēļu laikā veikt dezinfekcijas, dezinsekcijas vai deratizācijas pasākumus un par pasākumi izpildi informēt Veselības inspekciju.

Lai gan ik pa laikam tiekot konstatēti gadījumi, kad žurkas parādās atklātībā, pašvaldībā uzskata, ka žurku skaits nevar būt ievērojami pieaudzis. 

Labākais līdzeklis cīņai pret žurkām esot samazināt tām pārtikas bāzi, piemēram, slēgt atkritumu konteinerus, neizmētāt ēdienu, kā arī ierobežot iespējas pārvietoties – slēgt komunikāciju sistēmas. Tāpat regulāri esot jāveic deratizācija īpašumos.

Lasiet arī: Saeimas deputāti rosina vairāk ierobežot alkohola tirgošanas laiku

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas