Spānijas Pedro Sančess pēc amnestijas līguma izcīna jaunu premjerministra pilnvaru termiņu

Pēc sarunām sociālistu līderis Pedro Sančess (Pedro Sánchez) ceturtdien, 16.novembrī, panāca, ka parlamenta vēlēšanās viņš vēl vienu pilnvaru laiku ieņems Spānijas premjerministra amatu, iegūstot četru deputātu vairākumu 350 deputātu palātā. Sančesa panākumi seko pēc tam, kad tika panākta vienošanās par amnestiju katalāņiem, kas saistīti ar neveiksmīgo atdalīšanās mēģinājumu 2017.gadā, ziņo BBC.

Lai gan konservatīvā Tautas partija uzvarēja vēlēšanās, tās līderis Alberto Nuņess Feiho (Alberto Núñez Feijóo) nespēja izveidot vairākumu.

Sociālistu deputāti ar aplausiem atzīmēja Pedro Sančesa veiksmīgo balsojumu, bet protestētāji pie Spānijas Kongresa ēkas izsvilpa deputātus.

Nesen visā valstī notikušajos protestos, kuros piedalījās desmitiem tūkstošu cilvēku, tika kritizēta Sančesa vadība, Tautas partijas līderim Feiho apsūdzot premjerministru par personisko interešu prioritizēšanu.

Pēc balsojuma Feiho paspieda roku Sančesam, taču pēcāk žurnālistiem norādīja, ka sacījis, ka Sančess pieļāvis kļūdu un tagad “viņš ir atbildīgs par to, ko izdarīja”, norādot, ka sociālistus kontrolējušas separātistu partijas, raksta BBC.

Pirms balsojuma Sančess saistīja mēģinājumus apšaubīt viņa valdības leģitimitāti ar globālu tendenci, norādot, ka līdzīgas tendences, kur labējie un galēji labējie politiķi atsakās pieņemt vēlēšanu rezultātus, ir novērotas ASV, Brazīlijā un citviet pasaulē.

Pēc balsošanas sociālistu parlamenta deputāti saspīlētās politiskās gaisotnes dēļ piedzīvoja incidentus,

tiekot apmētāti ar olām un tika aicināti ievērot pastiprinātu drošību.

Braucot garām kongresa ēkai, labējās katoļu organizācijas Hazte Oír nolīgtie autobusi izvietoja pret Sančesu vērstus vēstījumus, tostarp attēlu, kurā Sančess, attēlots kā Ādolfs Hitlers, ar saukli: “Sančess diktators”, kā ziņo BBC. 

Pēc tam, kad oktobrī Pedro Sančess nespēja nodrošināt vairākumu parlamentā, viņš veiksmīgi izveidoja valdību, ar neatkarību atbalstošo partiju atbalstu, tostarp noslēdzot amnestijas līgumu ar Katalonijas partiju Junts.

Kā atzīmē BBC, šis pretrunīgi vērtētais darījums ir izpelnījies ne tikai tautas pretenzijas, bet arī Spānijas tiesu sistēmas kritiku,

nosaucot sadarbību par “demokrātijas beigu sākumu”,

taču Sančess noraida apgalvojumus, ka viņa valdība ir atkarīga no partijām, kas vēlas Katalonijas neatkarību.

Piektdien viņš dos zvērestu pie karaļa Zarzuela pilī Madridē.

Ierosinātais amnestijas likums Spānijā būtu labvēlīgs daudziem Katalonijas neatkarības atbalstītājiem, tostarp Junts līderim Karlesam Pudždemonam (Carles Puigdemont), un attiektos uz darbībām, kas sāktas 2012.gadā. Pieņemšanas gadījumā tiktu atcelti visi vēl neizsniegtie apcietināšanas orderi, kas, iespējams, ļautu Pudždemonam atgriezties no trimdas.

Lasiet vairāk: VIDEO | Desmitiem tūkstošu visā Spānijā protestē pret amnestijas līgumu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas