Sprindžuks uzdod veikt ārkārtas finanšu revīziju Rēzeknes pašvaldībā

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ziņo, ka tās vadītājs – vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs – Māris Sprindžuks (AS) pirmdien, 7.augustā, ir parakstījīs rīkojumu par ārkārtas finanšu revīzijas veikšanu Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā.

Šim nolūkam ministrija pieaicinās zvērinātu revidentu vai zvērinātu revidentu komercsabiedrību. Rēzeknes domes opozīcijas deputāti savā vēstulē ministram rosināja izvērtēt pašvaldības finanšu situāciju. Atbilstoši publiskā telpā izskanējušai informācijai,

Rēzeknes pilsētas budžetā šogad pietrūkst 3,9 miljonu eiro,

kas pašvaldībai draud ar finanšu stabilizācijas procesa sākšanu. Tāpat opozīcijas deputāti lūdz uz uzmeklēšanas laiku atstādināt no amata domes priekšsēdētāju Aleksandru Bartaševiču (Kopā Latvijai).

Pašvaldības vadība tāpēc ir sākusi meklēt iespējas budžeta taupības pasākumiem, tostarp paredzot atlaist apmēram 60 darbiniekus, arī sociālos aprūpētājus, un atcelt atvieglojumus daļai pilsētnieku.

Labklājības ministres Evikas Siliņas birojs norāda: katrā pašvaldībā  jābūt vismaz vienam sociālā darba speciālistam uz katriem tūkstoš iedzīvotājiem; taču Rēzeknes valstspilsētā 2022.gadā bija 26 481 iedzīvotāji un tikai 17 sociālie darbinieki un 3 sociālie rehabilitētāji. Tas nozīmē, ka likumā noteiktā norma jau šobrīd netiek izpildīta. 

Ministrs situāciju Rēzeknes pilsētā – tās pašvaldības vadības atbildību par radušos finanšu situāciju – šodien pārrunāja arī ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču. Pēc šī tikšanās Sprindžuks žurnālistiem norādīja – ja revīzijā konstatēs nelikumības vai nesaimniecisku rīcību, pilsētas galvas Bartaševiča “krēsls var būt apdraudēts”.

Ministrs tāpat atzīmēja – jāvērtē kādi lēmumi ir noveduši pie tā, ka Rēzekne faktiski nevar segt savas saistības. Tāpat jāsaprot, kāpēc nauda ir novirzīta “priekiem”, nevis obligātajiem pasākumiem, kurus paredz likums. Pēc ministra paustā, pirms Rēzeknei tiek sniegta palīdzība, jāgūst pārliecība, ka pilsētā viss ir kārtībā. “Pilsētai ir jānodrošina pamatlietas, un mēs to panāksim,” solīja Sprindžuks. 

Lasiet arī: Rēzeknes pašvaldība plāno darbinieku atlaišanu, lai “aizlāpītu caurumu” budžetā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas