SPRK piekāpjas Bites ASV investora spiedienam

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ziņo, ka tā atļauj SIA Bite Latvija un SIA Unistars kopīgi izmantot ierobežotas 1,8 GHz un 3,6 GHz radiofrekvenču joslas 5G tīkla attīstībai Latvijā. Janvāra vidū Bite investors – ASV uzņēmums Providence Equity Partners – oficiāli vērsās pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa, pieprasot nodot šīs frekvences uzņēmuma vajadzībām.

Tad Providence Equity Partners saskatīja iepriekš saņemtajā SPRK atteikumā rīcību, «kas liecina par iespējamu ASV un Latvijas valdību divpusēji noslēgtā līguma par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību pārkāpšanu». Šāds līgums ir noslēgts 1995.gadā.

ASV investors tad premjeru brīdināja, ka, nerodot risinājumu konsultāciju un sarunu ceļā ar valdību, par stratēģiskās nozīmes infrastruktūras attīstīšanas kavēšanu vērsīsies ar prasību pret Latvijas valsti Starptautiskajā ieguldījumu strīdu izskatīšanas centrā. SPRK atteikumā tas saskatīja valsts iestāžu vēlmi šādi atbalstīt Bite konkurentu LMT – uzņēmumu, kurā Latvijas valsts ir līdzīpašniece.  

Uzņēmums Providence Equity Partners L.L.C. ir specializēta privātā kapitāla ieguldījumu sabiedrība, kas koncentrējas uz plašsaziņas līdzekļiem, sakariem, izglītību, investīcijām tehnoloģijās visā Ziemeļamerikā un Eiropā.

Tās īpašumā ir Bite Latvija, kurai savukārt pilnībā pieder Unistars kapitāla daļas

Tagad arī pati SPRK vēsta, ka «Sadarbības īstenošanas rezultātā mobilo elektronisko sakaru lietotājiem būs ieguvumi no spēcīgas konkurences visu trīs Latvijas mobilo elektronisko sakaru tīkla operatoru starpā, piemēram, plašāks pakalpojumu klāsts un augstāka pakalpojumu kvalitāte.»

SPRK savā mediju relīzē atgādina, ka tā pērnā gada 12.augustā saņēma Bite Latvija un Unistars iesniegumu, kurā abi operatori lūdza atļaut kopīgi izmantot katram jau lietošanā esošās ierobežotās 1,8 GHz un 3,6 GHz radiofrekvenču joslas.  Atbilstoši Konkurences likumam abi komersanti tiek uzskatīti kā viens tirgus dalībnieks. Saskaņā ar Elektronisko sakaru likumā (ESL) noteikto, kopīgu ierobežotas radiofrekvenču joslas izmantošanu SPRK vērtē arī tad, ja šāda pieprasījuma iesniedzēji ir uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku.

«Kopīga radiofrekvenču joslu izmantošana ir izplatīta prakse Eiropas valstīs, kas nākotnē visticamāk paplašināsies. Mūsu uzdevums bija izvērtēt, vai abu operatoru – SIA Bite Latvija un SIA Unistars sadarbība saglabā esošo konkurenci mobilo elektronisko sakaru tirgū Latvijā. (..) Savu lēmumu esam balstījuši gan uz Eiropas Savienības, gan nacionālajiem tiesību aktiem. Secinājām, ka radiofrekvenču kopīgas izmantošanas rezultātā konkurences līmenis nesamazināsies,» paziņojumā skaidro SPRK vadītāja Alda Ozola.

Providence Equity Partners publiskā vēstule Ministru prezidentam, tāpat arī pats uzņēmums SPRK relīzē netiek pieminēti.

Lasiet arī: Investors apsūdz SPRK mūsu valsts ar ASV noslēgta līguma pārkāpšanā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas