«Stradiņu» būvdarbus valdība ļauj veikt dārgāk un ilgāk

Veselības ministrija (VM) ziņo, ka Ministru kabineta otrdienas, 14.martā, sēdē ir atbalstīts termiņa pagarinājums Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas («stradiņu») būvdarbiem un «risinājums finansējuma sadārdzinājumam».

Prognozējamais «korpusa A otrās kārtas» būvdarbu sadārdzinājums ir 16 miljoni eiro (ar PVN). Savukārt būvdarbu līguma termiņu ir nepieciešams pagarināt līdz 2024. gada 1.jūnijam, teikts ministrijas paziņojumā. No valdības sēdes tika vēstīts, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) par to skaļi paudis izbrīnu un pat sašutumu, piesaucot «būvnieku karteli», taču citi tās dalībnieki viņu nomierinājuši – nelikumību te neesot.

VM skaidro, ka situāciju būvniecības tirgū ietekmējusi ģeopolitiskā situācija. Tā radījusi resursu sadārdzinājumu, kas iepriekš nebija prognozējams ne slimnīcai, ne uzņēmējam – būvdarbu īstenotājam SIA Velve. Tās vadība pērnā gada decembrī brīdināja pasūtītāju, ka sadārdzinājums jau sasniedzis 25% jeb 22,6 miljonus eiro, jo

iepirkumam iesniegtais piedāvājums – 88,4 miljoni eiro – gatavots 2019.gadā pēc tābrīža cenām un izmaksām.

«Ar ēkas otrās kārtas būvdarbu veicēju ir panākts kompromiss, kas paredz sadārdzinājumu segt solidāri. Ņemot vērā esošo inflāciju nedzīvojamo ēku būvniecībā, būvdarbu līgumcenu paredzēts palielināt ne vairāk kā par 14%, paredzot iespēju līgumcenu pārskatīt, ja būvdarbu izmaksas krītas,» VM relīzē vēsta slimnīcas valdes locekle Agra Ločmele.

Pērnā gada augustā jau tika noslēgta būvnieka SIA Velve prasītā vienošanās par sadārdzinājuma kompensēšanu un būvdarbu termiņa pagarinājumu līdz 2023.gada maijam «Krievijas agresīvā kara Ukrainā radīto seku dēļ».

Sākotnēji korpusa būvniecību tika plānots pabeigt šogad aprīlī, lai nodotu to «stradiņu» lietošanā līdz gada beigām.

VM piedāvā projekta īstenošanai nepieciešamo finansējumu piesaistīt no Eiropas Savienības Kohēzijas politikas programmas 2021–2027. gadam un no paredzētā finansējuma «stradiņu» infrastruktūras tālājai attīstībai jeb B korpusa būvdarbiem. Savukārt risinājumu B korpusa būvniecības izmaksām varētu rast no valsts budžeta vai no ES fondiem pieejamā finansējuma 2021.–2027. gadam. 

Slimnīcas infrastruktūras ilgtermiņa attīstības plāns paredz, ka 2029.gadā mūsdienu prasībām atbilstošas infrastruktūras īpatsvars pret kopējo slimnīcas infrastruktūru, kurā ir daudz vēsturisku ēku, būs vismaz 80%. Tas ļaus izmantot jaunākās un efektīvākās tehnoloģijas un materiālus, sniegs atbalstu un piemērotu vidi pacientiem un apmeklētājiem. «Stradiņos» strādā ap 3000 darbinieku.

Lasiet arī: JRT būvnieki iesniedz vien saites uz ziņu portāliem, dusmojas VNĪ

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas