Šveices galvaspilsēta Berne apsver kokaīna legalizēšanu

Šveices galvaspilsētā Bernē tiek izskatīta iespēja ieviest izmēģinājuma projektu, kas atļautu legālu kokaīna pārdošanu izklaides nolūkos, tādējādi ieviešot unikālu un radikālu pieeju cīņā pret narkotikām. Lai gan šī ideja ir guvusi atbalstu Bernes parlamentā, tā sastopas ar pilsētas valdības opozīciju, un, lai to īstenotu, ir jāgroza arī valsts tiesību akti, trešdien, 20.decembrī, raksta Reuters.

Šveice pārskata savu nostāju narkotiku politikas jomā, jo daži politiķi un eksperti uzskata, ka pilnīgs aizliegums nav efektīvs. Sākotnējā stadijā esošais priekšlikums sakrīt ar notiekošajiem izmēģinājumiem, kas aptiekās ļauj legāli iegādāties ārstniecisko marihuānu.

Bernes padomes locekle Eva Čena (Eva Chen), kas pārstāv Alternatīvo kreiso partiju, atbalsta šo priekšlikumu: “Karš pret narkotikām ir izgāzies, un mums ir jāmeklē jaunas idejas,” piebilstot, ka ar kontroli un legalizāciju var panākt vairāk nekā ar aizliegumu.

Šveice, kuras labklājība ir augstākajā līmenī, pēc notekūdeņu mērījumu rezultātiem ierindojas vienā no pirmajām vietām Eiropā pēc kokaīna lietošanas.

Šveices pilsētās, tostarp Bernē, Ženēvā un Bāzelē, pieaug kokaīna lietošana,

un kokaīna cenas pēdējo piecu gadu laikā ir samazinājušās uz pusi, saskaņā ar Reuters ziņoto.

Addiction Switzerland direktora vietnieks Frenks Cobels (Frank Zobel) norādīja, ka valstī ir daudz kokaīna, kuru var iegadāties par vēsturiski zemām cenām, vēsturiski labākajā kvalitātē. “Šobrīd kokaīna devu var nopirkt par aptuveni desmit frankiem, kas nav daudz vairāk par viena alus cenu,” sacīja Cobels.

Politikas eksperti uzskata, ka lēmums par ierosināto izmēģinājuma projektu legālai kokaīna pārdošanai varētu tikt pieņemts pēc dažiem gadiem vai pat ātrāk, ja pašreizējais marihuānas tirdzniecības projekts uzrādīs veiksmīgus rezultātus.

Čena sacīja, ka ierosinātā kokaīna legalizēšana ietvers kvalitātes kontroli un informatīvas kampaņas,

kuru mērķis būtu samazināt nelegālo tirgu un novērst iespējamos lietošanas riskus.

Daži eksperti pauž bažas par kokaīna augsto atkarību izraisošo raksturu un ar to saistītajiem veselības apdraudējumiem, bet citi iestājas par pragmatiskāku pieeju, lai samazinātu kokaīna kaitējumu veselībai, ņemot vērā esošos lietošanas paradumus.

Leo, kokaīna lietotājs no Ženēvas, atbalsta ierosināto kokaīna legalizāciju, minot, ka tādējādi tiktu uzlabota ārstēšanās pieejamība, mazināta ar narkotiku tirdzniecību saistītā vardarbība un noziedzība, kā arī uzlabota kvalitātes kontrole. Viņš uzskata, ka valstīs, kas legalizē vai dekriminalizē narkotikas, ir gūti labāki rezultāti veselības politikas un profilakses jomā. 

Vairākās Eiropas valstīs, tostarp Spānijā, Itālijā un Portugālē, ir atcelti cietumsodi par narkotiku, tostarp kokaīna, glabāšanu, taču Bernes priekšlikums iet soli tālāk, raksta Reuters.

Lasiet arī: Ar narkotikām saistīto nāves gadījumu skaits Igaunijā pērn dubultojies

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas